вторник, 8 август 2017 г.

Софийски ансамбъл печели награда в Полша с помощта на читалищата в Белица и Гарван

Снимката е от официалния фотограф
на фестивала Даниел Франек

С оригинална  Бразая от с. Белица, общ. Тутракан и възстановка на обичаи от северозападна България, Детско-юношеският танцов ансамбъл „Пламъче“ от София спечели награда за най-добро сценично пресъздаване на фолклорни ритуали на 54-тото издание на престижния международен фолклорен фестивал  Дни на Бескидската култура" в Полша. 

Фестивалът се провежда в 9 града с основен център гр. Висла. В културния форум взеха участие представители на 15 държави. 

Според Ивайло Първанов, ръководител на ансамбъл  Пламъче, цитиран от сайта  Кворум Силистра Нашият успех е плод не само на многото положен труд и любовта към фолклора. Той е резултат от добрата работа, себеотдаване и желание на един огромен екип от хора, които дори не се познават помежду си, но
всички повярваха в нас. 

Нашата Бразая“ нямаше да се случи без подаръка, който ни направиха от читалището в с. Белица, Тутраканско. Те ни предоставиха основната конструкция - автентична и ползвана години наред, събрала енергията на обичая. Нямаше да се случи без помощта на кмета на с. Шуменци Калина Михайлова (фолклорист и автор на ревюта с национални носии), без отзивчивостта на читалищните служители в с. Белица и Старо село, Тутраканско и с. Гарван, Силистренско. Благодарни сме и на ансамбъл  Тракия, че ни дадоха възможност да изпълняваме техен танц и въведоха децата ни в света на професионалното танцово изкуство. Нашата
награда е и за всички тях."

www.ebridge.info: В Южна Добруджа – Силистра, Тутракан, Старо село, но и в други населени места в 4-те общини по поречието на Крайдунавска Добруджа, съществува обичаят Бразая, изпълняван по Коледа. Това е мъж, маскиран като причудливо фантастично животно, богато накичено с вълнени китки, многоцветни панделки и звънчета по рогата.
Бразаята спохождала всяка къща и където имало мълзеливи моми, тя разнасяла по цялото село, че са нескопосни и нетрудолюбиви. Работливите обаче възхвалявала и благославяла да изберат най-личните ергени.
Широко разпространено е мнението, че „Бразая”-та е аналогичен на „Камила” („Джамал”), обреден персонаж в маскарадните кукерски игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар