четвъртък, 10 август 2017 г.

Акция за събиране на носии за бесарабски българи


Назаем от ФсБ профила на Виктория Денева относно акция за събиране на народни носии за българи в чужбина: "Идеята е на моя приятел Асен Великов - той е фотографът който снима сватбата ни (бел. ред.-
Денислав Денев и Виктория Денева  от Силистра при пресъздаване на ритуал от филма "Време разделно" през 2014 г.).

Снимка от профила на Виктория Денева
Той поддържа връзки с бесарабски общности в Украйна. Решил е да помогне на една танцова формация да си съберат народни носии. Това в най-общи линии. Аз имам лична колекция, която ще даря, но още не са окомплектовани нещата, вероятно, ще се присъединят и други дарители".

В профила си във ФсБ Виктория написа още: "Скъпи приятели, обръщам се към Вас, за да ви направя съпричастни към идеята на Асен Великов, към която се присъединих и аз с голяма радост. Като за начало намерението ни е да съберем 10 женски и 10 мъжки комплекта - народни носии, които ще изпратим на група бесарабски българи в Украйна. Нека всеки, който има желание и възможност да се включи в инициативата, да се свърже с нас с лични съобщения. Приемаме само здрави дрехи, подбрани и изпратени от сърце!".

Снимка от профила на Асен Великов
Желаещите да участват в акцията да се обръщат чрез личните профили на Асен Великов ("На много бесарабски българи можем да изпратим носии, които не ползваме, защото се убедих, че за тях България е свята. За тях праРодината е блян. Защото за тях много се говори от политиците ни, но малко се прави.Аз ще изпратя") и на Виктория Денева.

Събраните носии, ще бъдат дарени на младежки клуб "Актив" https://m.facebook.com/BMK.Activ/

Акцията е по повод обръщение в youtube.com/watch?v=Mcp1JSKbYvY, записано по време на тържество край паметника на хан Кубрат в Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар