четвъртък, 31 август 2017 г.

На 6 септември - тържество за Съединението в Силистра

Община Силистра чрез дирекция „Хуманитарни дейности“  провежда тържествена церемония по случай 132 години от Съединението на България. Тържеството е на 6 септември 2017 г., сряда, от 11 часа пред паметника на цар Борис ІІІ в Дунавския парк. За историческото значение на Съединението ще говори д-р Наталия Симеонова – гл. уредник в отдел за най-нова история на България към Регионален исторически музей Силистра

Паметникът на царя обединител на Отечеството, както пише и на постамента под барелефа на последния български цар, е изграден в първите години на новия век и е във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към България след Крайовската спогодба от 1940 г., резултатът от която се намира Второ Съединение на България.

На 6 септември 1885 година в гр. Пловдив е обявено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Два дни по-късно с манифест, княз Александър Първи Батенберг го утвърждава официално и приема да бъде титулуван за княз на Северна и Южна България. Тази светла дата се нарежда сред знаковите дни в националния ни исторически календар, обединяващи и вдъхновяващи усилията ни да изградим и съхраним свободна, обединена и демократична България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар