четвъртък, 17 септември 2015 г.

Общодобруджанска конференция започна в Тутракан, завършва в Добрич

В Тутракан бе открита Международна научна общодобруджанска конференция "Добруджа - политика, общество, стопанство и култура (XIX - XX в.)" посветена на 75-годишнината от подписването на Крайовската спогодба (7 септември 1940 г.), освобождението и възвръщането на Южна Добруджа към Майка България, съобщи чрез Фейсбук Калина Грънчарова от в. „Тутракански глас“.  е акад. Георги Марков.
На откриването приветствие поднесе зам.-кметът Петя Князова-Василева, а встъпителни слова – началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, д-р Володя Милачков от БАН и самият акад. Георги Марков, научен ръководител на форума. Конференцията е с три пленарни заседания с изключително интересни доклади, а утре тя ще продължи в гр. Добрич.
Преди началото на научния форум, в който участват и представители на РИМ Силистра, в Изложбената зала на Историческия музей бе открита документална фотоизложба “Гласове от Русе за Добруджа“.
В края на първия ден на конференцията ще бъде представена книгата на Жеко Попов и Петър Бойчев „Летопис. Хронология на факти и събития“, след което участниците ще имат възможност да присъстват и на концерта „Към тебе, Добруджо!“на Вокална формация „Юлангело“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар