сряда, 30 септември 2015 г.

Филателна изложба разказва за 1 октомври 1940 г. - възвръщането на Силистра към Отечеството

30/9/2015
      Зам. областният управител на област Силистра Младен Минчев, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" д-р Лидия Попова, кандидати за кмет на община Силистра, много филателисти и граждани участваха в откриването на VII-та изложба на Филателно дружество "Димитър Дончев" под надслов "Добруджа -2015". Първата е проведена през м. септември - октомври 1990 г. и оттогава на всяка петилетка се прави експозиция, посветена на Крайовския договор от 1940 г., възвърнал Южна Добруджа към Отечеството.
     Г-н Минчев приветства организаторите и участниците в проявата, станала традиционна на всеки пет години в Силистра, и вписана в тържествата по повод годишнините от Крайовския договор. От името на Областна администрация Силистра той им пожела и занапред да имат желанието и професионализма да осъществяват подобни народополезни идеи.
       Изложбата е организирана в партньорство с Община Силистра, Общински съвет Силистра и Областна пощенска станция Силистра, а отпечатването на юбилеен пощенски плик бе подпомогнато от Областна администрация Силистра. 
       Тя е своеобразен разказ за историческите събития в периода на възвръщането на Южна Добруджа към България и може да бъде разглеждана във фоайето на Драматичния театър до 7 октомври 2015 година. В нея своя дългогодишен труд са показали 20 участници, като през тази година се е включил и представител на съседна Румъния - филателист от град Кълъраш. След представянето си в Силистра богатата тематична колекция ще гостува във Велико Търново.
      В Дунавския парк в Силистра пред паметника на цар Борис III - Обединител, в Силистра ще бъдат поднесени венци и цветя за 75-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на майка България - това на 1 октомври от 17 ч. в деня, в който през 1940 г. българските войски влизат в Силистра.
    Същият ден от 11 ч. з залата на кмета на община Силистра ще бъде представено печатното издание „Паметен лист – 75 години от Крайовската спогодба“ и ще бъде отбелязана 135-годишнината от рождението на Йордан Йовков. Изданието е дело на Учебно-изследователска лаборатория „Културно наследство“ към филиала на Русенския университет в Силистра.
    „Да защитиш достойно българската си самоличност“ е заглавие на книга, посветена на седемдесет и петата годишнина от връщането на Силистра на България след дългогодишна румънска окупация, дело на екип от РИМ Силистра, която също ще бъде представена. Дружеството на художниците е подготвило юбилейна изложба в ГХГ Силистра по случай петдесетата годишнина от създаването на организацията - нейното откриване е също в 17 ч. Наскоро от печат излезе и сборникът "Съхранена памет. Спомени на съвременници", съдържащ близо 50 разказа на южно и севернодобруджанци, възкресяващи събития, емоции и въжделения от преди 1940 г. и след възвръщането на Южна Добруджа към майката Родина.

     Христо Христов, секретар на ФД "Д. Дончев: "Всяко нещо, документирано от филателията, остава завинаги. Иначе как щяхме да видим тази пощенска картичка и плика, посветени на Крайовския договор от 1940 г. - 75 години по-късно. Колекцията съдържа и 4 пощенски картички, нарисувани от художника Борис Ангелушев, и ги дарява на Българската пощенска администрация - от 20 септември 1940 г., дни преди българската войска постепенно да навлезе в градовете от освободената Южна Добруджа. Два лъча се срещат при построената арка в Силистра - единият откъм Алфатар, другият откъм Средище, за да получат участниците в тях поздрава  "Братя освободители" след годините на окупация".

Няма коментари:

Публикуване на коментар