вторник, 15 септември 2015 г.

Тържество за 70 години от края на Втората световна война в село Проф. Иширково с участието на вицепремиера Ивайло Калфин

12/9/2015

         В силистренското село Проф. Иширково бе проведено тържество за 70-ата година от края на Втората световна война и по повод 50 години от изграждането на паметника на съветските летци с участието на вицепремиера  и министър на социалната политика Ивайло Калфин, на заместник областния управител Младен Минчев и на секретаря на община Силистра Ростислав Павлов.
      Събитието бе организирано от  кмета на селото Кинка Иванова и на НЧ „Просвета“ с председател Снежана Петрова, със съдействието на трите земеделски кооперации в селото. В празника се включиха Доростолският митрополит Амвросий, представители на „Руски клуб – Силистра“, на политическите партии ГЕРБ, АБВ, БСП, ДПС и др., както и гости – граждани от Русия и Украйна.
          След проведеното в салона на читалището тържество пред паметника на летците бяха положени венци и цветя. Паметникът е един от петте в област Силистра, свързани с Втората световна война – останалите са в Силистра, Дулово и село Межден.
           В празничния ден в село Проф. Иширково бе проведен и осмият събор „Иширково пее и танцува“ с участници от Силистра, Балчик и др. населени места, в който се включ
иха както деца, така и представители на пенсионерски клубове.
        В своето слово министър Калфин напомни, че паметникът в Проф. Иширково е само един епизод от Втората световна война, а 70 години по-късно около нас също не е спокойно, затова мирът трябва да се пази като ценност. Той каза още, че социалната политика е помощ за този, който работи и произвежда, за да има преразпределение за социални дейности.
         Митрополит Амвросий отбеляза, че на възрастните е отговорността да научат младите на патриотизъм. Заместник областният управител Младен Минчев поздрави участниците в тържеството и им пожела паметникът със своя купол да пази небето над Иширково, за да съхрани мира. Гостът от Санкт Петербург Виктор Лисовский разказа накратко за съдбата на милионите свои предци в обсадения Ленинград и акцентира върху факта, че думите памет и паметник имат общ корен, което не трябва да забравяме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар