вторник, 1 септември 2015 г.

Няма кой да се мери по веселба със соколските пенсионери

      Фейсбук. Профил на Дончо Дончев: "В ПК „Сокол" в с. Сокол, община Главиница, членуват над 150 пенсионери, жители от селото. Преди 10-15 години самодейците от ПК трудно се побираха заедно на една стандартна сцена, но за съжаление през последните години броят им значително намаля. Радостното е, че с намалението на състава при самодейците нивото и качеството на изпълнение се запази, а в някои жанрове, то се подобри още повече. 
     Самодейната група работи в няколко жанра: автентични български народни песни, обработени български народни песни, автентични български народни танци и пресъздаване на български народни обичаи. Безбройни са наградите и отличията, които са получили самодейците при своите изяви. Те почти се дублират с тези на самодейците от читалището. Това е така защото двете самодейни групи работят заедно повече от 75 години. 
     Във всички културни мероприятия двете групи участват заедно в концерти и чествания, изяви от местени, общински, областни, национални и международни характер. Носители са на 4 златни и 2 сребърни медала от НФС в Копривщица, притежават още 3 сребърни и 2 бронзови медала. Лауреати са от изявите си в ФФ в градовете Свиленград, Приморско, В. Търново, Рибарица, Черни Вит, гр. Текирдаг в Турция и др. 
       Подготовката на самодейната група при ПК се осъществява безплатно от специалистите, които работят към читалището. Също така самодейците при ПК, безвъзмездно ползват и цялата МТБ на читалището. Пенсионерите от с. Сокол са едни от най привилигированите, те разполагат с два клуба – един за големи мероприятия и един за ежедневно ползване, а от четири години на територията на селото е създаден и ДЦВХУ, който е дело на местното читалище и е създаден чрез Европейски проект от социалната програма „Развитие на човешките ресурси”. 
      Самотните пенсионери получават всеки ден храна от Социалния патронаж, а за социално слабите тази храна е безплатна. Грижите за пенсионерите в село Сокол са на завидно место, техните социални и културни потребности са задача номер едно за кмета на селото г-жа Иванка Дончева. Броят на самодейните изяви на самодейците от ПК „Сокол” с. Сокол и участието им в културни мероприятия всяка година поддържа едно средно ниво от 25-30 изяви. Най голямо участие те имат в обмяната на опит с други ПК от страната. Макар и малко на брой, самодейците от ПК „Сокол” са едни от най-достойните пазител и разпространители на българския фолклор и то най-вече в изворната му същност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар