сряда, 23 септември 2015 г.

37 номинации в 13-я фатален Ден на правото да знам в България


За 13-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.
Тази година 37 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. Номинациите и мотивите към тях може да видите тук: http://www.righttoknowday.net/nominations/2015/. За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите Красимир Русев (Търговище), Емилия Герганова (Ловеч), Иван Кърцъков (Ямбол), Милен Чавров (София), Иван Петров (София).
 Гражданско сдружение „Активни за Перник“, Фондация „БлуЛинк“, Център за защита на правата в здравеопазването, Фондация „Български институт за правни инициативи“, Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ и Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.
 В категорията „Най-добър журналистически материал/кампания, свързан с правото на достъп до информация” се състезават журналистите Здравка Маслянкова (в. „Янтра ДНЕС“ – В. Търново), Петър Нанев (bTV), Юлиан Христов (OFFNews), екипът на „Господари на ефира“ (Нова ТВ), Никола Лалов и Мартина Бозукова (Медиапул), Доротея Дачкова (в. „Сега“), Красен Николов (Медиапул), Спас Спасов (кореспондент на в. „Капитал“ и в. „Дневник“ за Варна) и Ана Благова, в. „Дневник“.
 Номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” са Министерство на отбраната, Община Стражица, РИОСВ Благоевград, Административен съд – Кърджали, Административен съд – Ямбол, Окръжен съд – Пазарджик.
 Отново има колективна номинация за антинаградата „Катинар” – 30 общини, които в рамките на Одит на активната прозрачност 2015 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Освен това, на Интернет страниците им няма секция „Достъп до Информация“, информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишен отчет по ЗДОИ, вътрешни правила за достъп до информация.
 Сред другите номинирани за „Катинар” са Министерство на земеделието и храните, Община Ловеч, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и обща номинация за Агенция за социално подпомагане, Министерство на труда и социалната политика и Министерски съвет.
 За антинаградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Министерство на околната среда и водите Областна дирекция на МВР – Перник, Национална здравноосигурителна каса, Генералният директор на БНР, Прокуратурата на Република България, кмет на Община Кюстендил.

 В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г. Имената на победителите ще научите на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2015 г., понеделник, от 15 ч., в Дома на Европа, София, ул. „Г. С. Раковски” 124.

Няма коментари:

Публикуване на коментар