петък, 11 септември 2015 г.

Второ място за дует от Силистра на II-ия Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце”

На 4 септември в Народно читалище „Искра” – гр. Казанлък се проведе заключителният етап на II-ия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” („Нека винаги да има слънце“), посветен на 70-ята годишнина от победата над хитлерофашизма. „Фестивалът е организиран от Национално Движение „Русофили”, с финансова подкрепа на Фонд „Руский мир” и съдействието на Министерството на културата, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Националния съюз на читалищата, много граждански сдружения. Той е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН”, разказа националният координатор на НД „Русофили” – Яна Спасова.
Втора награда за Елица и Милица от ВГ „Мегатон“ – Силистра, преди това  получили Трета награда в раздел „вокални формации“ на конкурса „Речни ноти“, проведен в Тутракан. През м. април в Силистра се проведе концерт във връзка със същия конкурс, в който участваха деца и възрастни от Силистра, Тутракан, Дулово и др. населени места от областта.
В шестте зони с домакини областите Монтана, Габрово, Шумен, Пловдив, Хасково и София близо 900 участници във вокално-инструментални групи, танцови формации, духови оркестри, мажоретни състави и индивидуални изпълнители показаха богатството на руската култура. Класираните на първо място заслужиха правото на участие в заключителния етап на Фестивала –  над 350 деца от 15 детски градини, изучаващи руски език и детски училища.
Основната цел на Фестивала  е създаване на предпоставки и стимули за повишаване на интереса към изучаването на руския език, постепенно увеличаване на броя на съставите и изпълнителите, основно от ученици и младежи с руски репертоар във всички общини.  Чрез етапите на прегледа, особено на областно ниво, се преследва популяризиране  на руската култура и русофилството.

Във фестивалните изяви за втора поредна година взеха участие над 110 общини, 140 вокално-инструментални състави, 80 танцови формации, стотици индивидуални изпълнители на руски репертоар, ученически духови оркестри и мажоретни състави. Впечатляващ е обхватът на изпълнителите /над 300 за всяка отделна област/ - в Габрово, Смолян, Добрич, Шумен и др. Активната подкрепа оказаха регионалните инспекторати по образование, детските градини, народни читалища, центрове за работа с децата и младежта, клубовете „Приятели на Русия" и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар