понеделник, 7 септември 2015 г.

Тържество „41 години град Алфатар“ и 10-и Празник на житото и хляба

     
        В най-малкия град на област Силистра - Алфатар, се проведе поредното, за 41-и път тържество „Алфатар – град“. То бе организирано от община Алфатар, от името на която своето поздравително слово изнесе кметът Йорданка Узунска. В него тя заяви: „Припомняйки си стари местни рецепти за направа на хляб и тестени изделия ние се връщаме в нашата културна съкровищница и възкресяваме оня тайнствен аромат на хляба, който ни връща винаги вкъщи. За всички нас „У дома” е Алфатар, нашето родно място, домовете ни, който са мълчаливи свидетели на живота на много поколения алфатарци. Нека да го пазим,  нашият Алфатар, да го градим, нека да пазим традициите си и наша отговорност е да ги предадем на децата си, защото, както казват мъдрите хора: "Без стория - няма бъдеще.“
      Гости на празника  бяха Янка Господинова – заместник областен управител на област  Силистра; Мариана Стоянова, учител, и поет,  посветила наскоро своя книга на родния град, и Валентин Събков, общественик с алфатарски корен, краевед със съществен принос към проучването и популяризирането на историята на ВДРО в Добруджа.
      В своето слово заместник областният управител Янка Господинова заяви: „Уважаеми съграждани, скъпи гости и участници в програмата „41 години град Алфатар“, в навечерието на 130-ата година от Деня на Съединението и на 75-ата година от Крайовската спогодба, възвърнала Южна Добруджа към майката родина България, ние провеждаме едно тържество на нашата автентична алфатарска общност. За да подчертаем силата на корените си и своя стремеж да развием забележителното си културно наследство.
       Щастлива съм, че съм за пореден път част от един уникален празник в името на развитието на Алфатар като средищно населено място, като град и като център на малка, но задружна община. Пожелавам на организаторите да успеят да реализират по най-успешен начин замислената програма, даваща възможност за изява на всички, милеещи за нашия град. Честит празник, Алфатар!“
       Присъстващите граждани на Алфатар, както и много гости от различни населени места, от и извън общината, чуха поздравителните адреси още на народния представител Алтимир Адамов, на областния управител Стоян Бонев, на председателя на Общинския съвет в Алфатар Златка Питакова, на кметове на общини като Силистра, Стралджа и др.
        В тържеството на град Алфатар бе вписан и десетият Празник на житото и хляба. В изложбените кътове на площада на 13 отрупани с артикули маси, аранжирани и подредени в темата на празника, наречена  „Добруджанска закуска”, бяха десетки произведения на кулинарното изкуство, характерни за града и за населените места от общината.
       В музикалната част на празника се изявиха десетки изпълнители на традиционни песни и танци от община Алфатар, включително на всички лауреати от ФА "Алфатар" при НЧ "Йордан Йовков", наградени с плакети и грамоти на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, проведен през м. август т.г.
       В празника бе намерено място и за благотворителна инициатива по адрес на алфатареца Иван Стоянов Данков, предвид пожар в дома му, предизвикал необходимостта от съпричастност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар