сряда, 23 септември 2015 г.

Иронията на цифрите в номерата на партиите и кандидатите в община Силистра

         Приключи регистрацията на кандидатите за кмет на община Силистра, за общински съветници и за кметове на кметства. Вече се знаят и кой под какъв номер ще „играе“. Първите коментари за ситуацията са свързани с цифри, факти и корелации – за 12 партии, 2 местни коалиции и 3 инициативни комитета.
И така: 8 кандидати за кмет на община – очаквано от ГЕРБ, БСП, АБВ, МК „ГЕ“, НФСБ и Атака, за пръв път в историята на изборите от 1991 г. насам – самостоятелно и от ДПС. Също очаквано – само ГЕРБ,  БСП, АБВ и МК „ГЕ“ с пълни листи при кандидатите за съветници – по 33 души. За сравнение – Социалдемократическа партия е с 32, ДПС – с 14, Движение 21 – с 27, НФСБ – 13, МК „Спасение за Силистра“ – 20, БДЦ – 4, Атака – 9, и др. (14 листи с общо 267 кандидати за 33 мандата).
Борбата за кметствата – 8 в Айдемир, вкл. настоящият кмет  Денчо Георгиев – МК „ГЕ“, 7 – Калипетрово, вкл. настоящият кмет Пеньо Пенев  ГЕРБ; Сребърна – 4, вкл. независимият Георги Иванов; Смилец – 3, вкл. Павлина Романова – независим кандидат.
По 3 – Проф. Иширково, вкл. настоящият кмет Кинка Иванова – АБВ; Срацимир; Бабук – 3, вкл. Костадин Иванов – независим кандидат, и Ветрен, Брадвари и Йорданово – по 2. На практика всички сегашни кметове искат да продължат кметуването си и в следващия мандат.

Още любопитни неща: БСП си „върна“ номера (№15) от евроизборите през миналата година, когато се роди феноменът 15/15 в лицето на евродепутата Момчил Неков, родом от Силистра. Съседски, т.е. последователни са номерата на Атака и НФСБ, на ГЕРБ и АБВ; на Движение 21, БСП и ДПС. За разлика от тях Движение за радикална промяна Българската пролет и Партия Възраждане слагат началото и края на номерацията, играейки с листи за съветници.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар