сряда, 30 септември 2015 г.

На 25 октомври в 4 часа преминаваме към зимно часово време и...отиваме да гласуваме.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ  2015 г.

        Астрономическа справкаВ началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 09 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 46 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 59 мин. и залязва в 17 ч. и 21 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 22 мин. Фазите на Луната през месеца са:   5.10 — последна четвърт, 13.10 — новолуние, 20.10 – първа четвърт, 27.10 — пълнолуние.
           
На 25 октомври в 4 часа ще преминем към зимно часово време.

       Климатична справка: Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9.  В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като „периоди на възвръщане на лятото”. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани там e незначителна.
      Прогноза: Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета — между 8 и 11 градуса, в планинските райони — от 4 до 8 градуса.
            Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса.
            Месецът ще започне с хладно време, но постепенно температурите ще се повишат, отначало по-чувствително максималните. В началото на месеца по високите западни полета има условия за слаби слани. Ще има разкъсана облачност, на места намаляваща през деня до слънчево. В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна, ще има валежи. В края на десетдневието температурите ще започнат да се понижат.
     През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно време, без съществени валежи. В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетднението ще преобладава облачно време с валежи, в отделни райони значителни. В края на десетдневието температурите отново ще се понижат.
През третото десетдневие ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо  време. Условия за валежи има в началото и края на периода. 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

Национален институт по метеорология и хидрология при БАН - филиал Варна, Метеорологична обсерватория Силистра, телефони за информациятелефон: 0900-15-944; GSM: 0885-26-27-01, GSM: 0886-26-27-48

Няма коментари:

Публикуване на коментар