сряда, 23 септември 2015 г.

В Силистра бе отбелязана 107-ата година на Независимостта на България

23/9/2015

     В Силистра навръх 22 септември - Ден на Независимостта на България, бе проведено тържество пред паметника на Васил Левски. Председателят на Общински съвет - Силистра д-р Мария Димитрова, областният управител Стоян Бонев и изпълняващият длъжността кмет на община Силистра инж. Емил Гойчев поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата. В словото си председателят на Общинския съвет отбеляза: "Нека заедно намерим вдъхновение и да продължим да се грижим за достойнството и бъдещето на една горда и обединена България! Честит празник!". 
      Изпълняващият длъжността кмет на община Силистра инж. Емил Гойчев се обърна към всички присъстващи с думите: "Нека с нашия труд, ум и отношение към събитията в страната, в съседните държави и света, да продължим изграждането на свободна и независима държава!" В навечерието на празника областният управител Стоян Бонев отправи своя поздрав към гражданите на Силистра чрез медиите, откроявайки ролята на празника в историята на България. 
      На тържеството г-н  Бонев заяви: "Днешното тържество по повод Деня на Независимостта на България провеждаме броени дни след Празника на Съединението на България. Както и след годишнината от Крайовския договор, на която историците и филолозите от Силистренския край посветиха юбилейни вестници, паметни листи и пощенски пликове, книги и конференции. Без Манифеста към българския народ от 1908 г. всички последвали държавни актове и събития нямаше да са факт, което превръща 22 септември в неповторим празничен ден. Споменът за него винаги ще ни връща към настроението в храма „Св. четиридесет мъченици“ в старопрестолния Търновград, за да усещаме отново и отново духа на времето и въодушевлението на нашите предци.
       Ние, добруджанци, най-добре от всички наши сънародници знаем какво е да живееш по-дълго време от другите в чужда езикова, културна и управленска среда. И затова имаме правото да бъдем чувствителни в дни като днешния, когато отдаваме значимото на стореното преди нас. И защото, както е написано в манифеста, „Цели тридесет години Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя“.  Честит празник – Ден на Независимостта на България, скъпи силистренци!"      

Няма коментари:

Публикуване на коментар