петък, 11 септември 2015 г.

Силистра вече и със своя Летописна книга

     Община Силистра открай време си е имала летописна книга, но през първите години на демократичните промени в града ни тя мистериозно изчезва. Eнтусиазиран екип на Община Силистра и Общински съвет чрез д-р Юлиян Найденов – градоначалник, и д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра, се зае с нелеката задача да бъде възстановена летописната книга.
      След консултации с професор Георги Атанасов от Археологически музей-Силистра, който прегърна тази идея и подреди историческите събития от основаването на града ни, които бяха вписани в книгата година по година. Намерен бе и добър калиграф, лице, което пише красиво на ръка, в лицето на нашия съгражданин, младия и надежден художник Преслав Колев, който собственоръчно да изпише текстовете в летописната книга.
      Той пък направи допитване и се консултира с преподаватели от Великотърновския университет за начина на изписване и за цветовете на шрифта, за титулните страници и тяхното оформление, кои са основните елементи, на които се е държало при изписването на текстовете, и на каква хартия трябва да бъдат написани те.
      И ето, че в навечерието на Кръстовден, 14 септември – празника на града, Летописната книга на Силистра е вече факт. Доволни са най-вече хората от екипа, виждайки завършека на своето апостолско дело.

Марин Минев

Няма коментари:

Публикуване на коментар