сряда, 23 септември 2015 г.

Тутракан отпразнува своя празник със съветническо заседание и с площадно тържество

23/9/2015

сн. Калина Грънчарова
          Областният управител на Силистра Стоян Бонев бе сред гостите на празника на Тутракан – 21 септември, проведен от местните Общински съвет и община Тутракан по покана на председателя на съветниците Данаил Николов и на кмета д-р Димитър Стефанов. Заедно с него и заместник областните управител Янка Господинова и Младен Минчев се включиха в тържественото заседание на местния законодателен орган, редом с народния представител Алтимир Адамов, почетните граждани на Тутракан акад. Георги Марков – патрон на проведената национална добруджанска историческа конференция, и д-р Анатолий Кънев от КПД „Родно Лудогорие“, председателя на САБ Христо Чешмеджиев, кмета на Каварна Цонко Цонев, гости от община Кирнодж от Румъния и др. Както и група интелектуалци, приятели на Тутракан, сред които акад. Константин Косев, Панчо Анчев, Иван Гайтанджиев, Стоян Райчевски и Иван Гранитски.
         В своето поздравително слово пред съветниците, общинарите и гостите г-н Бонев заяви: „Уважаеми тутраканци, днес е Вашият най-празничен ден, който ни напомня за 21 септември 1940 г., когато българската войска на ген. Теодоси Даскалов влиза първо в Тутракан, за да върне българщината в Южна Добруджа. Прави чест на Културно-просветно дружество „Добруджа”, на Исторически музей – Тутракан и на ветераните от Втората световна война, че преди 21 години нарекоха тази славна дата – Ден на Тутракан. Поздравявам господата Жеко Попов и Петър Бойчев за високо патриотичното им дело като автори на посветената на Крайовския договор книга „Летопис. Хронология на факти и събития“. Пожелавам на всички, които и в следващия мандат ще имат честта да бъдат представителите на гражданите в законодателната власт, да направят необходимото, за да се говори за Тутракан с все по-голямо уважение и надежда за развитие.“
      Кметът на Тутракан д-р Стефанов: „Смисълът на празници като днешния не е в повърхностното търсене на национална гордост от отминали събития, а в стремежа да пренесем мъдростта и поуките от тях през вековете. Вярвам, че най-силното послание, което ни е отправила историята и до наши дни е, че българският народ успява тогава, когато е обединен“.
      Със специален плакет и „Грамота за особени заслуги към община Тутракан“ бе награден кметът на Каварна Цонко Цонев. До властта и гражданите на Тутракан поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите Десислава Танева и Николина Ангелкова, както и от кметове на редица общини от областта и от цялата страна.
      Общинските съветинци, както и кметският екип получиха плакети за своята работа през последния мандат. На вечерното тържество проверка, завършило със заря и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата българи. За особени заслуги към Тутракан бе награден професионалният военен Лъчезар Любенов. Тържеството завърши с изпълнения на младите таланти от ОЦИД и с концерт на рок група „Конкурент“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар