четвъртък, 10 март 2016 г.

Днес Анчо Калоянов третото издание на романа си "Димитър Злочести и Войводата Патрев"

Писателят Анчо Калоянов представя третото издание на романа си "Димитър Злочести и войводата Патрев" в столичната книжарница "Гринуич" на 10 март, четвъртък, от 18,30 ч.
Написан преди 38 години, сега издателство "Хермес" го преиздаде. Идеята е на литературния критик и издател Стойо Вартоломеев, според когото това е времето книгата да се появи отново на пазара - в навечерието на 3 март и за 140-годишнината от Априлското въстание, чиито събития проследява с герои, мистично близки до библейски образи и истории.
"Писах го с бяла риза, приготвяна всеки ден от майка ми. Бях на 33 – Христовата възраст. Преминах през тежко изпитание, една от диагнозите беше, че ще живея още от шест месеца до година и два месеца. Дадох обет, че ако е по-дълго, първо ще завърша романа – бях написал вече първите тридесетина страници. И знаех, докато го пиша, че някой бди и ми диктува", разказва писателят. 
"Димитър Злочести" е началото на триптих, който не влиза в сметките на Анчо Калоянов. Но историята иска някой да я облече в думи за поколенията. През 1997 г. Калоянов написва "Див огън" - роман за живите, които събират наново живота си след краха на Първата световна война, а през 2003 г. издателство "Труд" отпечатва дълбокото и мащабно повествование "Девети", наречен от критиката роман явление.
Докато романите му се преиздават, през последните 12-13 години професорът по фолклор във Великотърновския университ Анчо Калоянов пише монографията "Славянската православна цивилизация", от която през есента ще излезе 4-и том.
На представянето на "Димитър Злочести и Войводата Патрев" в книжарница "Гринуич" в четвъртък вечер ще бъде и писателят Емил Андреев, един от даровитите ученици на Анчо Калоянов.

https://www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар