понеделник, 7 март 2016 г.

На 3 март - национален празник на Република България, в Крайдунавска Добруджа


В центъра на град Силистра се проведе тържеството за 3 март – национален празник на Република България. В тържествената церемония на пл. „Свобода“ участваха представители на държавната и местната власти, на Доростолска митрополия, на неправителствени организации, ученици и граждани, пред които бе издигнато националното знаме на Република България.
 
Тази година честта бе отредена на спортиста от ОСУ „Дръстър“ Даниел Петров като знаменосец, и на асистентките му Маргарита  Вълчева от  Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и Росина Георгиева от ПМГ „Св. Климент Охридски”.
 
Слова произнесоха Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, заместник областният управител Младен Минчев и заместник-кметът Денка Михайлова.
 
Самодейци от различни формации, заедно с Градски духов оркестър бяха в основата на поздравителната програма. Непосредствено след тържественото поднасяне на венци и цветя на паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и граф Лев Толстой програмата продължи с изпълненията на Милен Иванов и Даниел Спасов от формация „Двуглас“, познати от екрана на БНТ.
 
Общоградски тържества бяха проведени в Дулово пред паметника на Васил Левски, вкл. с поднасяне на цветя и пред паметника на загиналите от Дуловския край. В Главиница в 9 ч. бе панихидата в православния храм „Св. Димитър“, а след това бе проведен и ритуалът със слова и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
 
В Ситово също бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за българската свобода ситовци, както и концерт в читалището с участието на училищни състави. В Кайнарджа в деня на празника имаше тържество с поднасяне на цветя пред паметник в селото, както и ритуал с черешево топче.
 
Тържества със зари проверки вечерта имаше в Тутракан в парк „Христо Ботев“ - с участието на представители на местните власти и с гости - заместник областните управители на област Силистра Младен Минчев и Елена Томова, и народния представител Алтимир Адамов, вкл. концерт с участието на гост изпълнителя Йордан Марков; в Алфатар пред паметника на Христо Ботев - с участието на кмета Янка Господинова и на главния секретар на Областна администрация Ивелин Статев, както и в Дулово пред читалището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар