вторник, 22 март 2016 г.

Инициативният комитет за "Стена на славата" в Силистра с призив до 133-ма общински съветници в областта

133 персонални писма-обръщения разпрати Инициативният комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата” на 31-ви пехотен полк – Железния. Получатели бяха всички общински съветници в седемте местни парламента в Силистренска област.
В писмата бе отправен призив всеки общински съветник да дари едно месечно свое възнаграждение за изграждане на мемориалната „Стена на славата”. Решението на всеки един от тях е личен акт и не се нуждае от внасяне в общински съвет и вземане на някакво конкретно решение. На всеки дарител ще бъде издадено персонално свидетелство за дарение, съобщи председателят на Инициативния комитет /ИК/ Николай Димов.
От 2012 г. в Силистра се подготвя Мемориална стена на славата, вписана в района на паметника на 31-ви полк. Инициативният комитет от около 30 души се ангажира да подготви изграждането на мемориала с изписани имената на над 550 бойци и офицери, загинали във Втората световна война. Според историци в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 /плюс още 17 от община Тервел/ са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена. Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др.
Местен екип професионалисти създаде проект за Стената, който бе успешно защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата. Издадена бе и виза за строеж /в сила от 23.09.2014 г./, след като проектът бе представен и защитен и пред Специализиран експертен съвет към община Силистра.

Банкова сметка на Инициативния комитет:
„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ” АД, клон Силистра
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG46 BPBI 71154055470101

Няма коментари:

Публикуване на коментар