събота, 26 март 2016 г.

"На многая лета..." за шесторна "златна сватба" в силистренското село Шуменци

Кметство с. Шуменци организира празник "50 години заедно - златна сватба" на 6 семейства, женени през 1965 и 1966 г. Това са Вейби и Рефия Халилови, Хълми и Сюлея Ибрям, Георги и Гинка Христови, Стоян и Йордана Петкови, Димитър и Магдалена Димитрови, Георги и Цветана Бъчварови.

Инициативата е на кметицата Калина Михайлова, която посрещна "младоженките" с венче и китка цвете.  Екип от Обреден дом Тутракан изпълни сценария на ритуала, подготвен с много любов, въображение и настроение.

Всичките юбиляри казаха "Да!" в отговор на въпроса "Съгласни ли сте да продължите да живеете с...". И си казаха "Наздраве!" с шампанско, след като получиха "Свидетелство за търпимост" от организаторите. 

Получиха и поздравителни адреси от областния управител Стоян Бонев и от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, който им изпрати и специални плакети с надпис "Честита сватба!"

Прозвуча и вечната "На многая лета...!"  Младоженците юбиляри отхапаха и по хапка от прясна постна пита, избирайки между сол и мед за овкусяването й. Специално послание имаше от юбилярите към чествалите наскоро "Сребърна сватба" техни съселяни Теменужка и Венцислав.Кметството подари на семействата юбиляри и колажи с техни снимки - от младостта до наши дни, с пожелание следващата сватба, която да отпразнуват заедно, да е "диамантена". По стара традиция ритуалът завърши по най-естествен начин - най-кръшното българско хоро, изпълнено от самодейците на селото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар