събота, 12 март 2016 г.

"Вина, наказание и прошка" бе темата на 10-ата литературна ученическа конференция "Силистра 2016"

В навечерието на Сирни Заговезни на 11 и 12 март 2016 г. в град Велико Търново и по-точно във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" бе проведена 10-а Областна литературна конференция за ученици от 11 и 12 клас от средните училища в Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница. 

По линия на МОН близо 60 зрелостници получиха грамоти, книги и диск срещу представените разработки (есета и разкази) на варианти на темата "Вина, наказание и прошка в българската литература и култура".

Тя бе зададена от научния ръководител на форума - проф. д-р Радослав Радев от Великотърновския университет, родом добруджанец. За пръв път конференцията, единствена по рода си на областно ниво в страната, се проведе извън Силистра с любезното домакинство на Университета и лично на проф. д-р Ценка Иванова - декан на Филологическия факултет. Партньори на начинанието са община Силистра (отдел "Образование и младежки дейности"), издателство "Анубис-Булвест" 

и ЕГ "П. Яворов".


В края на форума Ивелин Тодоров от Тутракан - участник в първата конференция преди 10 години (в момента преподавател във военно училище, което е завършил), приветства участниците в десетото й издание.
Конференцията премина в ауалата на ВТУ, намираща се срещу хълмовете "Царевец" и "Трапезица", където през последните 35-40 години са гостували академици, политици, чуждестранни величия в света на науката и др. гости от близки и далечни страни.

Картина на художника Вихрен Иванов от Силистра връчи на проф. Радев от името на организаторите Атанаска Атанасова от отдел "Образование и младежки дейности" при община Силистра, с чието съдействие се проведоха четенията.


Благодарност бе изразена и към Анета Ненова от РИО на МОН, която през всичките десет години е в основата на провеждането на конференцията, осъществявана с партньорството на регионалната образователна институция.

На базата на издадените удостоверения за забележително представяне в конференцията, отличниците получиха правото да се запишат в Университета без кандидат-студентски изпит във всички учебни дисциплини без юридическата специалност.



16 са дванадесетокласниците, получили удостоверения с оценка, признавана за резултат от конкурсен изпит по български език и литературавъв ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, при това за всички специалости без „Право“: Михаела Пламенова Тодорова, Джесика Игоревна Лагунова ПГСУАУ, Цветелина Илиева Христова и Сибел Бирол Съдкъ от ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра; Радка Иванова Стоянова, Ана-Мария Христова Костова, Юмит Гюрсес Хакъ, Николета Петрова Станева и Николай Ангелов Колев от СОУ „Никола Вапцаров“, гр. Силистра; Виктория Валентинова Събева, Християна Кирилова Христова и Яница Венелинова Георгиева от СОУ „Христо Ботев”, гр. Тутракан; Анелия Георгиева Добрева, Михаела Красимирова Димова, Надежда Йорданова Стоянова и Ива Димитрова Стоянова от ПМГ „Св. Климент Охридски”, гр. Силистра.

Темите: „Когато отказваш - има ли виновен, когато се съгласяваш - оставаш ли невинен?“, „Ако човек е само добър - каква ще е вината му, а ако е само зъл, какво ще е наказанието му?“, „Прекалената самоувереност рано или късно се наказва, защото по-желателно е да сме смирени, но неудовлетвореността не ни дава покой в стремежа да сме над другите“, „Вината, наказанието и прошката в Библията и социалното Аз“, „Когато отказваш – има ли виновен, когато се съгласяваш – оставаш ли  невинен?“, „Ако човек е само добър – каква ще е вината му, а ако е само зъл, какво ще е наказанието му?“, „Словото – благослов и проклятие“, „Безподобният Апостол - вина, наказание, легенда, диря“, „Доброта, Наказание, Вина и Прошка“, „Написаното слово „сал“ остава и кълнове дава! Силата на думите“, „Житейският път и неговите трудности“, „Шумът от хорските приказки е знак, че си направил нещо лошо, защото ако си сторил добро, обичайно е да го премълчат“, „Съвестта като мяра за вината, наказанието и прошката“, „(Мили мои Думи,) Аз моля да ми простите“.

Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар