понеделник, 28 март 2016 г.

Преди - училищни празници с рецитали, днес - с карнавали

Празничен карнавал проведе ОУ "Иван Вазов" - Силистра по случай 42-я патронен празник на училището. 608 деца от 27 паралелки се включиха в необичайната проява, най-масовата като карнавал в Силистра -  с приказни герои, както и роли от филми - за деца и възрастни, от различни жанрове, но преди всичко от приключенския жанр. 

Накъде без принцеси и орисници - все пак Благовещение е денят на "вазовци"? На карнавал - като на карнавал - и с венециански маски. Как така без вездесъщия български езически фолклор - не бива? Всеки клас манифестира на сцената на пл. "Свобода", за да покаже своя набор от костюми. Някои с анимация, други - само с демонстрация. 

Имаше обаче и предварително подготвени декламации. Нямаше как да отсъства и червената шапчица от вечната приказка на Шарл Перо - при това не една, а цяла дружина.



Корсари, няколко пъти Zоro, тук-там дяволи, поне двама робинхудовци, един куп рицари; и пак принцеси и прочие герои от различни векове.

....Някога училищните празници преминаваха с рецитали на патриотични теми, както и със зари проверки в чест на "героите, дето са винаги в строя". Днес е времето на карнавалите. За да помечтаем и да пофантазираме с надеждата за приказно бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар