петък, 25 март 2016 г.

Българската пролет от 1876 г. "възкръсна" на сцената в село Добротица

25/3/2016

В залата на НЧ „Й. Йовков“ в село Добротица, община Ситово, за поредна година местното ОУ „Отец Паисий“ с директор Златан Вълчев посвети на патронния си празник спектакъл, вдъхновен от българската история и литература. Тази година той бе наречен „Българската пролет – 1876“ и бе посветен на 140 години от Априлското въстание.

Празникът бе уважен от зам. областния управител Елена Томова, от представляващите местното самоуправление – Станчо Арсов (председател на Общински съвет Ситово), Сезгин Алиибрям – кмет на община Ситово, и от кмета на селото Искра Георгиева.

В тържеството се включиха началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова, главният експерт в образователното министерство Геновева Черкезова, директори на училища от област Силистра, както и родители от селата Добротица, Любен, Босна и Златоклас. Сред специалните гости бе и Алим Жаманов, вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

Над 70 ученици от общо 120 възпитаници на училището се включиха в сценките по приказки и литературни произведения, вкл. „Под игото“ на Иван Вазов, по сценарий, сглобен от помощник директора на училището Росица Никова, осъществен с участието на целия учителски колектив.

Министър Меглена Кунева и областният управител на област Силистра Стоян Бонев изпратиха поздравителни адреси до основното училище в село Добротица по повод патронния му празник, отбелязан с уникален спектакъл. По този начин училището отвори врата към историята през призмата на литературата и със средствата на едно от най-древните изкуства – театъра.

Преди спектакъла директорът на училището Златан Вълчев каза: „Времето лети покрай нас бързо, но като се обърнеш назад има на какво да се зарадваш и с какво да се гордееш! Ние избрахме да тръгнем не там, където има път, а там където няма  за да оставим следи! Днес не е просто един пролетен ден,облечен в бяло и червено, днес ние отбелязваме нашия патронен празник, с който отдаваме значимото уважение на патрона на училището Паисий Хилендарски, поставил на пиедестал българската памет, и дал искрата за бунта на българина през април 1876.

Днес нашето основно училище, дало четмо и писмо на децата от селата Добротица, Любен, Босна, Ситово и Златоклас търси своя прочит на празника с днешната дълго подготвяна проява „Българската пролет – лето 1876 “.

Векове наред народът ни не е могъл да произнесе свободно името България и преди 140 години той имаше смелостта не само да надигне глава, но и с кръвта си да напише „Свобода или смъртта“. Броят на залповете на черешовото топче не се знаят, но чутовният ек на бунта възвести  света, че някъде там в ниските къщи, без високи постройки и храмове един народ диша и се бори за своята свобода. Европейските народи издигаха в култ науката и културата, а българите  мислеха за физическо оцеляване и бленувана свобода. 

Благодарение на българската църква и школото през вековете сме стояли без капа с високо вдигната глава, знаещи откъде сме тръгнали и накъде е отправен взорът на младите хора.

Макар и за много малко време през 1876 година пиянството на един народ  стана българската пролет. Често историята остава между страниците на учебниците за нашите ученици, и кой, ако не нашите учители са тези, които правят така, че тя да стане близка до сърцето и да приеме смисъла на национална гордост.

Паисий запали пламъка, Левски вдигна главите на сънародниците си, Ботев доказа, че свободата стои над живота му, Бенковски  и Каблешков на копието закачиха кървавото писмо на въстанието.

А сега искам заедно  да дадем начало на нашия не толкова традиционен празник. През призмата на литературата ще се докоснем до  това, което днес историята ревностно пази между редовете си, но сърцата го чувстват. Със словото в стиха и драмата, с музиката в песента и танца обявявам празника за открит.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар