четвъртък, 31 март 2016 г.

Времето през април


Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
Българска Академия на Науките
                   

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2016 г.
Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 44 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 7.04 – новолуние, 14.04 – първа четвърт, 22.04 – пълнолуние, 30.04 – последна четвърт.
Климатична справка:
Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.
ПРОГНОЗА:
 Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°. Най-ниските температури през април ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 25° и 30°.
            Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5-ти април, когато на  места ще превали и прегърми. В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони интензивни. Температурите ще се понижат.
През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12-ти, 15-ти и 17-ти април.
            През третото десетдневие ще се запази тенденцията на динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН
Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар