понеделник, 21 март 2016 г.

АНТП "Силистра" брои 50 лета с концерт в средата на май

Ансамбълът за народни песни и танци "Силистра" ще отбележи на 16 май 2016 Ансамбълът за народни песни и танци „Силистра” е създаден през 1966 година от група ентусиазирани любители на фолклора на Добруджа. Вече половин век ансамбълът съхранява и разпространява богатия на красота и чувство добруджански фолклор. Добруджанските песни, танци и мелодии се изучават и разпространяват от трите формации – народен хор, народен оркестър и танцов състав.  
Ансамбълът през годините от неговото създаване до сега привлича най-изявените певци, музиканти и танцьори, чрез които изпълнява основната си задача - издирване, съхранявяне и популяризиране на богатото наследство, създадено през вековете от трудолюбивите чеда на равна и златна Добруджа. 
В репертоара на трите звена на Ансамбъл „Силистра” са включени музикално-танцови произведения от петте етнографски области на България, както и сюжетно-тематични постановки. През своето съществуване ансамбълът е гостувал в Русия, Украйна, Румъния, Полша, Холандия, Германия, Франция, Сирия, Австрия, Кипър, Испания, Гърция, Турция и др. страни.
В момента главен художествен ръководител на ансамбъла е Тихомир Лефтеров, ръкодител на народен оркестър - Петър Чернев, а на хора е Йорданка Димова; хореограф: Стефан Станчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар