петък, 18 март 2016 г.

Географска изложба разнообрази Художествената галерия в Силистра


В две от залите на Художествена галерия в продължение на месец 40 табла с 900 фотоса от около 20 страни по света ще разказват за хора и обекти, вкл. туристистически хитове от най-посещаваните държави. Изложбата е със снимки на проф. Румен Пенин от СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя е дело на СОУ „Никола Вапцаров“, на Общински комитет „Васил Левски“, Булвест и на още ангажирани с вернисажа силистренци. На 24 март от 17 часа в зала 13 на Художествената галерия ще е срещата с преподавателя, експредседателя на Национална олимпиада по география, както и настоящ консултант на проекти.

Фотоизложбата се нарича „Географията – пътешествие и приключение“ и вече е видяна в други 70 града в България. Снимките са само част от архива на географа, обиколил 100 страни, при това избрани само от воаяжи през последните десетина години. 58-годишният им автор е написал 70 учебника и 130 научни труда, както и 60 популярни статии. Преди 12 години роденият в град Септември теограф е правил вече изложба в Силистра.

Какво научаваме от текстовата част на изложбата?


В Южна Америка има около 3 000 вида птици. Биволите във Виетнам са много често домашни животни. Рак там по някои от пазарите има интересна игра, победителят в която е този, който с нож отреже най-близо до 1 кг. В столицата на страната т.нар. театър във вода е сред най-популярните.

В Камбоджа най-голямата атракция е слон-такси, а в Тайван – мотопедът е основно превозно средство, а всяка педя земя се използва за производство на ориз. В Калимантан е добре да имаш самостоятелна лодка, необходима за придвижване по многобройните реки.  По-голямата част от жителите на Камбоджа са под 20 години, а в Иран повече от всеки пети е под 14 г. Вторият по големина площад в света е в Иран, а първият – в Пекин (Китай).

6 384,4 км е най-отдалечената точка от центъра на земята, намираща се на върха на вулкана Чинбурасо в Еквадор. Красивите папагали „ара“, познати от кръстословиците, са игриви и суетни. Кафяв пеликан е атракцията във водите край Гуантанамо в Куба, една страна, към кото се числят 1 600 малки острова. И в която старите автомобили са сред най-големите „забележителности“.

Минзухарите са местен подвижен символ в Малта, където старите автобуси са сред най-големия чар. В Лондон – това са двуетажните автобуси, където в Бъкинганския дворец има 600 стаи. Голяма част от музеите във Великобритания са безплатни за посещение. В Норвегия по къщите в рибарските селища козите пасат по покривите. И пак там въгледобивът е сред най-големите, осъществяван от норвежци и от руснаци. В Шпицберген полярният мак е сред най-красивите цветя.

Фермите за сърни и елени са често срещани в южните части на Нова Зеландия. Пак там има и колонии от тюлени. Сред най-търсените сувенири са шишарки гигант. В южната страна често се състезават „пясъчни сърфисти“. В Испания има език, осъществяван с подсвирквания, който е защитен с цел запазване.


В Южна Африка официалните езици са 11 на брой. Язденето на щрауси е сред тамошните атракции, а в Сахара  – на камили. В платовидната планина, символ на Кейптаун, има над 3 200 вида растения. Кралят на Свазиленд има 14 жени и десетки деца, в очакване е на стотици внуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар