понеделник, 7 март 2016 г.

Продължава диалогът в община Силистра за съдбата на чинарите


Назаем от профила на община Силистра във Фейсбук

Проектът, който ще промени градската среда, ще подмени тротоарите и уличната настилка, осветлението, ще организира по нов, модерен начин движението около пл. “Албена“, ще промени парка до автогарата, се оказа непознат за широката общественост. 


Протестиращите - участници в подписка се срещнаха днес с общинското ръководство, начело с кмета, д-р Юлиян Найденов, с председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, с общински съветници и експерти общинари, за да търсят нови форми на диалог. Целта бе да се предприемат стъпки в интерес на всички граждани. 

От една страна са гражданите, които недоволстват от старата инфраструктура , надигнатите тротоари, пробитите покриви и пропадащи мазета, а от друга са, онези, които искат да не се премахват чинарите, без оглед на това, че точно те рушат инфраструктурата, комуникациите и са опасни за хората, и движението по тази невралгична основна улица в Силистра. 

От срещата стана ясно, че общинската администрация е съгласувала проекта с всички инстанции по закон и има положително становище по него. По време на обществените обсъждания в периода 2012-2015 г. не са изказани съмнения по повод намерението по проекта да се премахнат дървета и да се посадят нови, съобразени с градската среда, както и че броят на новопосадените ще е значително, в пъти повече. Новите видове няма да са само иглолистни дървета.

След близо два часа на изслушване всички отчетоха фактите, че чинарите са много високи, с неоформени корони, тротоарите не са ремонтирани и са трудно проходими, както и необходимостта от нова среда на движение и ландшафт. 

До общо становище не се стигна, но стана ясно, че в този спор не трябва да има две различни страни, защото гражданите и общинското ръководство искат развитието на Силистра и трябва с нови срещи, диалог да работят за реализацията на проекта, в чиито ползи никой не се съмнява.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: http://jordansilistra.blogspot.bg/2016/03/4-000-87.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар