петък, 4 март 2016 г.

Над 4 000 в подписка срещу изсичането на 87 чинара и дървета в Силистра

Назаем от https://spisanie8.bg/

4000 подписа вече са събрани за спасяването на 87-те чинара на ул. „Симеон Велики" в Силистра, съобщиха организаторите на кампанията. 3000 са подписите на хартия, основно от жители на Силистра, останалите 1000 са в електронен вид.

Силистренци протестират от десет дни - мирно, но активно, за да опазят един от символите на града. Чинарите са известни още като „царското дърво", или „дървото на Аспарух" заради легенда, че канът завързал коня си на чинар, който и до днес живее, за да разказва легендата.

Планирано е дърветата да бъдат изсечени след година във връзка с инвестиционната програма на общината за 3 млн. лв. Макар че документът е от 2013 г., хората научиха за тази идея от медиите преди дни, когато зам.-кметът на града инж. Гойчев спомена на пресконференция за предстоящото изсичане. Една от статиите, разбунила духовете, е в регионалната медия „Паралел 44" и е озаглавена "Режат старите чинари по „Симеон Велики", правят улицата красива". Новината бе последвана от редица възмутени коментари, които можете да прочетете тук

Възмутени от идеята силистренци създадоха група във фейсбук – „Да спасим чинарите в Силистра". Планират се протест и граждански вериги. В понеделник активистите ще се срещнат с общинския съвет на града и ще изложат становището на хилядите граждани да не се секат дърветата. „Това са здрави дървета и ние настояваме да бъдат запазени и поддържани", казват от фейсбук групата.
На снимката:
така трябва да изглежда ул. „Симеон Велики“
 след основния ремонт по един бъдещ проект

Защо искат да ги отсекат?
Кметът на града д-р Юлиян Найденов, които от десетина дни е в болнични, обясни пред Списание 8, че причината да се търси подмяна на дърветата по улица „Симеон Велики" са честите оплаквания на граждани от чинарите. Дърветата били засадени още през 1959-1960 г. и тъй като са расли в градски условия, са станали прекалено високи. Затова според кмета сега носят сериозни опасности.

„В момента интересът е двустранен – има хора, които са против сеченето им, има и много жалби. Но ако нещо стане, тогава само общината ще е виновна", допълни д-р Найденов, който е втори мандат кмет на града.

Опасенията му от евентуален инцидент имат и предистория. Хората в Силистра помнят как по времето на предишния градоначалник огромен клон от 40-годишна липа падна върху детска количка и рани сериозно едногодишно дете. Започна дело срещу тогавашния кмет и заместника му за бездействие и немарливо изпълнение на служебните задължения, но впоследствие те бяха оправдани.

"Чинарите са много високи – над 30 метра. Има клони с височина 15-20 метра, а един такъв тежи цял тон“, казва зам.-кметът Емил Гойчев пред „Силистра сега". „Ако не ги премахнем, преди да се извърши ремонтът, ще трябва да стане след това – и тогава ще ни питат защо преди не сме ги махнали. Бих помолил хората от тази група да дойдат и да обсъдим заедно как да решим въпроса с чинарите - не само така, че да ги запазим, но да запазим и хората, и сградите край тях", допълва Гойчев.

Станаха ясни и други аргументи за премахването на дърветата: освен че корените им влизали в мазета, а клоните - по горните етажи на блоковете, чинарите разваляли тротоара. Общината нямала достатъчно висока вишка, за да ги подрязва, а и вече било късно, защото короната е много високо.

Защо хората не дават да се секат
Не е пресилено да се каже, че чинарите са едни от най-красивите дървета. Смята се, че могат да живеят по 1000 дори 2000 години. Те са изключително здрави, устойчиви на капризите на времето. Хиляди българи избират минералните извори на Вършец например, не толкова заради водата, колкото заради градината с чинари, под чиято сянка светът се изпълва с романтика и любов. На алея с чудесни чинари се радват и в Асеновград. До с. Беласица в Родопите има защитена местност „Чинарите". Чинарът от с. Арчар пък стана дърво на годината. В София има два огромни представители на вида пред Министерството на земеделието, а скоро предстои чинари да бъдат засадени и по бул. „Васил Левски". 

„Чинарите дават прохлада на града. Ако се отрежат, температурата ще се вдигне с 2-3 градуса, тъй като големите дървета задържат вода и изваждат влагата. Те свалят температурата не само заради сянката, която хвърлят, но и като поглъщат топлинна енергия и отдават прохлада с листата си. Дърветата са истински шедьовър на природата", обясни приятелят на Списание 8 Калин Христов от „Зеления отбор".

В коментарите под статията за „красивия град" силистренката Я. Иванова казва: „Лудост е да секат такива прекрасни стари дървета. Приканваме се взаимно да гласуваме за стария дъб в Дунавската градина, а сме на път да унищожим едно от най-красивите неща в града ни. Някой дава ли си сметка за праха, жегата и голотата, която ще остане след този, иначе не лош като идея проект? Красотата на града идва не само от уредените тротоари, а от живата прохлада и красота, която дават тези горди, мощни, прекрасни дървета“.

Калин Христов обясни, че здравословното състояние на дърветата може да бъде лесно установено от специалист. Най-добре е това да стане напролет, когато чинарите започват да се разлистват. Ако това се направи и се обсъдят конкретните жалби на хората, може да се подходи конкретно за всяко дърво – при нужда да  се отсече короната му или да се окастрят клони.

Специалисти по озеленяването обясниха, че няма проблем да се намери вишка, с която да се направи висока резитба на дърветата. Такава би могла и да се наеме. Колкото до страха от падане на тежки клони, при добра грижа няма опасност, увериха ни специалисти, тъй като чинарите са изключително стабилни и устойчиви. Повдигането на тротоарите пък може да се реши с обновяването на улицата.

А сега накъде?
Според Калин при създалия се конфликт е логично да се сформира комисия: с горски служител, еколог, представители на гражданското общество, с които да се реши как да се спасят дърветата и в същото време те да не пречат. „Чинарите създават чудесен микроклимат, те пречистват въздуха и са живото културно наследство на града. Едно истинско богатство, което трябва да остане!", убеден е Калин.

На въпрос ще се спасят ли чинарите в Силистра, кметът д-р Найденов многозначно отговори: „Трябва да се чуят мненията. Ако трябва, ще се направи и съвместна комисия".

Списание 8 ще продължи да следи случая и да ви информира за съдбата на чинарите. Всеки, който желае, може да подкрепи петицията за спасяването им 
http://www.peticiq.com/139017.

Назаем от http://www.websilistra.net/

В Силистра се организираха чрез социалната мрежа Фейсбук, за да защитят чинарите по ул. „Симеон Велики“ в дунавския град. Преди време от местната община обявиха, че един от първите предстоящи за реализация проекти ще е основен ремонт на ул. „Симеон Велики“, който предвижда изрязването на красивите дървета, голяма част от които са свързани със спомени от детството на по-възрастното поколение добруджанци. 
Силистренци обаче реагираха незабавно и направиха група във Фейсбук, оглавена „Да спасим чинарите на Силистра“, а освен това инициаторите са организирали и подписка, изпратена до РИОСВ-Русе и други държавни и общински институции. 
Според аргументите на местната община, чинарите трябва да се отрежат, защото коренната им система е пробила тротоарите и заплашва от напукване околните сгради. Самите дървета са на възраст около 60 години и според специалисти – това се счита за тяхната младост, тъй като техният живот е приблизително 120-130 години.
Стойността на проекта за ул. „Симеон Велики“ е почти 3 млн. лева и включва реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, прилежащите тротоари и зелени площи. Ще бъдат обособени кътове за сядане и почивка, и зони за паркиране. Ще се реорганизират всички кръстовища в зоната и ще се осигури достъпна архитектурна среда, и енергоспестяващо улично осветление, а съществуващата растителност ще бъде подменена с нова, подчертават от общината в Силистра.
„Ще браним чинарите на всяка цена, ако трябва ще организираме и жива верига, но няма да разрешим тяхното унищожаване. Ако има проблеми с напуканите тротоари, в общината има специалисти и нека да измислят начин да го решат, а не да режат тези красиви дървета, свързани със спомените от нашето детство“, категорични са обаче протестиращите.

***
ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОДПИСКАТА ДО РИОСВ-РУСЕ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЧИНАРИТЕ
До
Министерство на околната среда и водите 
РИОСВ – Русе 
ОП „Региони в растеж”
Общински Съвет – Силистра
Община Силистра 
Областна администрация – Силистра 
Медии

Ние, граждани от Силистра и други населени места в страната и чужбина, с настоящата подписка искаме да изразим категоричното и ясно нашето искане За запазването на старите чинари на ул. Симеон Велики в Силистра. Силно сме обезпокоени от изразените намерения да се отсекат и подменят с нова растителност Чинарите на ул. Симеон Велики – Силистра като част от дейности по проект, който иначе цели да обнови улицата и районът около нея.
Дърветата са всъщност млади – посадени през 60-те години на ХХ в. – 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Падащите сухи клони са резултат от неподдържането им и е проблем, който може да бъде разрешен с регулярна профилактика и почистване на сухи клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, връбчета, синигери, кълвачи, сови..) и др. живи организми. Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа за тях, а това значи и за нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!
Примери за такива спасени и добре обгрижвани дървета в страната има много – чинар хилядолетник в кв.Аспарухово, Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите във Вършец, Чинарът от с. Арчар – Дърво на годината – 2014 и много други. Чинарите от кв. Овча Купел в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това. Дърво – столетник от Силистра – Старият дъб от Дунавския парк спечели конкурс „Дърво с корен – 2015” на Фондация „ЕкоОбщност”. Сам ли ще е Старият дъб след нас?

Няма коментари:

Публикуване на коментар