понеделник, 28 март 2016 г.

Нови награди за Фолклорна група "Добруджа" от Силистра


Със заключителен гала концерт и връчване на Гранд при и специални награди от общо 500 приза в голям брой категории в Калофер завърши шестнадесетото издание на Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ в подбалканския град Калофер – града на поета революционер и възрожденец Христо Ботев. В концерта участваха и силистренци от Фолклорна група „Добруджа“ при НЧ „Доростол“ с ръководител Мария Христова и корепетитор Пламен Калчев.
В навечерието на юбилея си на 27 април, когато е празничното й тържество, групата спечели няколко награди, определени от 20-членно жури в състав с председател ректора на АМТИИ академик Милчо Василев. Наградите за силистренци: за цялостно представяне – диплом за почетно отличие „Златна лира на Орфей“ ; за словесен фолклор – Първо място и Лауретско звание. На солистката Руска Боева бе връчена „Бронзова лира на Орфей“ (за отбелязване – Руси Стефанов участва също в индивидуалната песенна надпревара)...
Групата се включи и в категория „Обичаи“, представяйки „Еньовден по добруджански“. В категория „Костюми“ –добруджанци се явиха с 5 носии – три алфатарски, един мъжки добрдужански от Сребърна, както и женска приселска премяна.
На фестивала бяха раздадени раздадени сборници с материали за обогатяване на учебните програми на образователните институции във всички етапи на обучение и др. Конкурсът „Орфееви таланти“ се провежда под патронажа на кмета на Калофер Румен Стоянов. Организатор е БНМФС, а съорганизатори - кметството в Калофер и АМТИИ в Пловдив. Събитието се провежда едновременно в 6 оборудвани зали, като се допуска участие на таланти без ограничение в тяхната възраст, пол, раса, вероизповедание и др.
Конкурсът обхваща всички направления на българския фолклор: песни, инструментали, танци, автентичен и обработен фолклор, авторска музика на фолклорна основа, видеоконкурс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар