петък, 26 юни 2015 г.

В село Българка великобританци и българи викнаха Неволята да оправи столовете на читалищната зала


          В силистренското село Българка по свой начин постепенно светва интериорът в местното Народно читалище „Васил Левски“. „Голяма помощ в обновлението ни оказаха сем. Бернадет и Дъглас Легет от Великбритания, които имат къща в селото , за да бъдем готови за 18 юли да проведем юбилейното тържество „25 години група за автентичен фолклор“, на което да посрещнем с подобаващо домакинство други десетина групи от различни населени места. Има нужда обаче от още столове, ако има някой да дари – ще бъдем благодарни“, каза председателят на настоятелството Дочо Титев, дългогодишен общественик и самодеец. 
        Както написа в профила си във Фейсбук самата Бернадет, известна благодетелка с дарения за социални домове и центрове в Силистра, Малък Преславец и Главиница: „Опитваме се да направим нещо хубаво със залата на общността, която е стара, както и оборудването – маси и столове. Почти четири часа търкахме паркета на пода (б.а.-предстои и боядисване). Иванка шие от дарени материали „облицовката“ за столовете, аз и Гинка режем, уплътняваме и закрепваме; Дочо и Дъглас също помагат. Накратко – в екип работим чудесно“. 
         В сайта на РЕКИЦ Силистра в раздела за читалището в Българка четем: „Песните на Васил Войков в кръчмата през 1941 г. стават повод заедно с него група будни хора от селото, сред които Атанас Русев и Кости Войков да съберат книги, да закупят радиоапарат с батерии и да създадат читалище в селото. То разполага с новопостроена сграда, в която води редовна репетиционна дейност група за автентичен фолклор, носител на много отличия, дипломи, грамоти, поздравителни адреси, медали и др. за своето достойно представяне в най-различни прояви, фестивали и събори“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар