понеделник, 15 юни 2015 г.

С трети фолклорен събор „Срацимир към корените”. едноименното силистренско село отпразнува своята 185-а година

      С трети фолклорен събор „Срацимир към корените” едноименното силистренско отпразнува своята 185-а година, към който съпричастни станаха представители на община Силистра, съобщиха от НЧ "Й. Йовков 1941" чрез профила си във Фейсбук.
Жители и гости отдадоха почит на загиналите във Балканската, Първата и Втората световни войни, като поднесоха венци и цветя пред паметника на „Тъжащата майка”, проектиран от известния скулптор професор Любомир Далчев. 
         От името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, г-жа Денка Михайлова връчи поздравителни адреси на кметския наместник г-н Йорго Георгиев, на председателя на НЧ „Иван Вазов – 1941” – Срацимир Йордан Чешмеджиев, и на кметовете и кметските наместници, които са вложили труда си в името на китното добруджанско село. Плакети, изработени специално за годишнината, получиха най-малкият и най-възрастният жители на селото. 
        Тържеството продължи с изпълнения на групи и състави от Срацимир и съседните села, а всички жители се събраха при новия кът за отдих за да отбележат с хора, песни, вкусни гозби и топли разговори почти двувековената история на селото, някога именувало се Караорман, а днес носещо името на един от бележитите българи – цар Иван Срацимир. Възвикнало е около 1830 година. Първите заселници идват от Разградска област – предимно от селата Кривня, Садина, Осенец, Хърсово, Костанденец, Кабакулак (днес Ушинци). Заселват се в днешната Бодкаджиева махала. Първият заселник и пръв кмет е Неделчо Кривналията от село Кривня. 
        През 1857 г.е построена църквата, която и до момента посреща миряни. Първоначално децата са се обучавали в двора на църквата, с след това започва строеж на голяма сграда, в която да се помещава училището, строено в периода 1911-1912 г. Читалището е открито през 1941 г., като първото име, което е носило, е „Светлина”.
       От 1891 г. до наши дни в село Срацимир като община, кметство и кметско наместничество са работили 47 кметове и кметски наместници, от които 8 румънци. Сградата на кметството е построена през 1891 г. и се използва до днес в това си качество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар