събота, 20 юни 2015 г.

ЗА ХИМНА НА ДОБРУДЖА "ЛАЛЕ ЛИ СИ, ЗЮМБЮЛ , ЛИ СИ,ГЮЛ ЛИ СИ"


–––––––––––––––––––––––––––––––––
        Песента „Лале ли си, зюмбюл ли си?“ е емблематична за цяла България, но най – вече за добруджанския край. След Освобождението в Добруджа се преселват големи групи хора от района на Тракия и Стара планина. Това води до сливането на елементи от различни области, което обогатява и изпъстря фолклора на района. Добруджанската песен е бавна, изпълнявана в акомпанимент на гайда, гъдулка, кавал.
         Не бихме могли да не споменем и няколко думи за Верка Сидерова – певицата, която първа изпява „Лале ли си, зюмбюл ли си?“. Родена е през 1926 г. в гр. Добрич. В продължение на дълги години е солистка в квартети и трио на „Ансамбъла за народни песни и танци“ (днес Ансамбъл „Филип Кутев“). Много от песните ѝ са в Златния фонд на националните радио и телевизия. Сред най – популярните изпълнения в репертоара ѝ са „Лале ли си, зюмбюл ли си?“, „Изгряла е месечинка“, „Росен, Росен, зелен Росен“, „Ситно се ‘оро зави“, „Години, години, усилни години“. През 2011 г., по повод на 85 – та ѝ годишнина, е удостоена с орден „Стара планина“ – първа степен, за цялостен принос към българския фолклор.
         Песента „Лале ли си, зюмбюл ли си?“ Верка Сидерова казва, че е научила от баба си, а тя от нейната.Песента се предава от поколение на поколение в семейството ѝ. Решава спонтанно да я изпее на участие на „Ансамбъла за народни песни и танци“, където запленява и разчуства цялата публика. Веднага след това Филип Кутев я кара да запише песента и иска тя да влезе в репертоара ѝ. Изпълнявала я е както в България, така и в чужбина.Навсякъде харесвана и обичана, песента е любима на поколения българи.
         Лале ли си, зюмбюл ли си/ Що побърза млад челеби, та заспа,/ та не види какво чудо помина,/ лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си!/ Поминаха дор три млади уфчеря:/ първи носи шаро агне да коли,/ лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си!/ Втори носи руйно вино да пият,/ трети носи медян кавал да свири./ лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си!



От профила на Добрин Добрев във Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар