петък, 19 юни 2015 г.

Кметът на Силистра предлага Празникът на града - Кръстовден, да е неработен ден

             Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов предлага Денят на града - Кръстовден, да е неприсъствен, както личи от проекта за дневен ред на Общински съвет - Силистра в навечерието на юнското заседание на местния законодателен орган. Друга е темата какво ще означава това за държавния и за частния сектор, където могат само да се съобразят с решението на местните народни избраници, но комай не са задължени. Жестът обаче е по-важен, както и отношението към специалния ден за Силистра, вписан в поредицата от мероприятия в т.нар. Дни на Силистра, които обикновено започват с Кръстовден  - Презник на Силистра, и завършват на 1 октомври - деня, в който българските войски влизат в освободения град след повече от 20-годишно румънско владичество, благодарение на Крайовския мирен договор,у от който тази година се навършват 745 г.
Какво научаваме от сайта на община Силистра по този повод? 
14 септември е един от най– големите православни християнски празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Църквата извършва поклонение пред Светия Честен Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, която наричат „Кръстопоклонна”, на Велики петък преди Възкресение Христово, на 1 август и на 14 септември. Празникът Кръстовден се свързва с няколко събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики; намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен.
Константин Велики тръгва с войската си към Рим през 312 г., за да спаси града от тиранията на Максентий. Императора имал по-малобройна войска и затова се помолил на Бог за подкрепа. Привечер, когато слънцето залязло той видял на небето сияен кръст с надпис „In hoc signo vinces”/с този знак ще победиш/. Вечерта в съня на императора се явил Господ и му наредил да направи знаме, наподобяващо кръста, да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците. Така, воден от силата на кръста, Константин Велики победил войската на Максентий и тържествено влязъл в Рим. 
Няколко години по-късно, през 326 г. майката на император Константин- царица Елена отива да посети светите места, за да потърси гроба Господен. Усилията и се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е на Христос се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ Кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба построява храм, който е осветен тържествено на 14 септември 335 г.
През 614 г., когато персийският цар Хозрой обявил война на Византийската империя и превзел град Йерусалим, разрушил всички църкви и откраднал Кръста. Император Ираклий след 14 години победил персите и тържествено върнал Кръста в Йерусалим. Църквата отбелязва този ден с пищни ритуали и нощно бдение.
Пред Кръста с продължителен камбанен звън, приканвайки всички вярващи да отдадат своето поклонение на самият Кръст. За да могат всички да видят Светият Кръст той се повдига т.е. „въздвижва” над главите на присъстващите. От това „Въздвижение” получава своето име църковния празник.
Всеки празник си има своя предистория, история, хронология и развитие
Празникът на Силистра, установен на Кръстовден в началото на 90-те години на миналия век, също е минал през всичките етапи на съмнения, неразбиране, спорове и подкрепа. Ето 20 факта, с които открояваме част от изминалото време. 
Началото е през 1992 година, когато Общинският съвет взема решение да определи 14 септември за Ден на Силистра.
Първият Празник на Силистра на Кръстовден е през 1993 г. На Кръстовден Силистра е празнувала в различни периоди и през 19-ия век.
Кръстовден е един от 12-те най-тачени празници в християнската религия.
За кратко време – от 1941 г. до 1944 г., празникът на Силистра е бил на 1 октомври, във връзка с еуфорията от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България след Крайовската спогодба през 1940 г.
Според местни краеведи 6 май – Гергьовден, също е бил предпочитан за празник на Силистра.
През 1995 г. отново Общински съвет – Силистра постановява: 14 септември – Кръстовден, се нарича Празник на Силистра, а мероприятията преди, по време и след празника влизат в програма, обявена като Дни на Силистра.
В първите години Програмата завършва на 1 октомври и така се вкарва в рамка патриотичното чувство на добруджанци.
 Инж. Стоян Плугаров, кмет на община Силистра от 1991 до 1994 г., е първият, който поздравява силистренци от страниците на тогавашната преса.
В първите години представителите на властта смятат за добра връзката между Кръстовден – празник на христовата вяра, със светския празник на Силистра, тъй като е „добър знак за силистренци“.
-        - Четирима кметове, петима председатели на общински съвети и осмина областни управители са имали честта и правото да поздравяват силистренци - лично или задочни - с поздравителни адреси, от името  на властовите институции по повод Празника на Силистра.
-         - Панаирът като форма на общуване и търговия е бил почти винаги вписван в атмосферата на празника на Силистра, когато и да е провеждан.
Силно панаирджийско присъствие има в годините преди Освобождението на България от турско робство.
Ангелушевият панаир, свързан с легендата за т.нар. Ангелушево кладенче край село Срацимир и провеждан преди 150 години, е сред най-известните панаири в историята на Силистра.
Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът Цветан Цветанов са най-високопоставените държавни мъже, приемали поканата да бъдат специални гости на Празника на Силистра.
Министрите Нона Караджова и Десислава Атанасова са сред малкото министри, идвали на Празника на Силистра.
-      За пръв път през 2012 г. бе проведено т.нар. Тържествено заседание на Общински съвет – Силистра.
-  Навръх празника през 2012 г. спортистката Светлана Тодорова бе първата, получила тържествено новоучредената Годишна награда на кмета на Силистра, връчена й от 
д-р Юлиян Найденов.
-   По стечение на обстоятелствата две големи културни събития – Фестивалът на старите градски и Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, са се вписвали в празничната програма Дни на Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар