събота, 13 юни 2015 г.

Осветиха знамената на ЛРД "Сокол 1" - Силистра за 120-ата му година


         Главният секретар на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев бе в Силистра за 120-годишнината от създаването на ловно-рибарското дружество  „Сокол 1”, отбелязана днес със събор, свикан от ръководството на дружеството. Бяха осветени нови знамена на дружеството и на дружинките и заслужили деятели на ловното движение получиха награди. До участниците в събора поздравителен адрес бе отправен от областния управител Стоян Бонев.

    Сведения за създаването на „ловчийско-стрелческо дружество „Орел” в град Силистра като самостоятелен клон на софийското „Сокол” намираме в списание  „Ловец” от 1895 година. Според запазени документи силистренското ловно-рибарско дружество е създадено от сподвижника на Ботев и син на легендарната баба Тонка Никола Обретенов. Като околийски началник в града през 1887 година той издал приказ, според който "всяко лице от каквато и да е народност и поданство е свободно да ходи на лов, като се съобразява със съществующите закони на държавата". 
        „Сокол 1” обединява 32 ловни дружинки и над 1 100 ловци. През 1987 година в района на ловната дружинка в с. Йорданово е регистриран световен рекорд от отстрелян благороден елен с 16-килограмов трофей, оценен през 1990 година в гр. Нитра с резултат, неподобрен до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар