вторник, 23 юни 2015 г.

Алеково очаква за 10-и път участници в събора с песните на Димитрина Кунева


Поканите са изработени
от Кръжока по изобразително изкуство към НЧ "Пробуда"
с. Алеково, община Алфатар, област Силистра
         В силистренското село Алеково се готвят да посрещнат участници от областите Силистра, Добрич и Шумен в 10-ото юбилейно издание на фолклорния събор „С песните на Димитрина Кунева“. Заявили са желание за участие над 20 колектива и повече от 10 индивидуални изпълнители, вкл. възпитаници на специализираното средно музикално училище в град Котел.
         В журито освен кмета на селото Иван Захариев, който е от стар музикален род, са преподаватели от музикалното училище в Добрич. Наградите се осигуряват на спонсорски начала – от общината, от ПП ГЕРБ, както и от фирми и земеделски кооперации, сдружения и производители. Всички участници по традиция получават плакет с образа на именитата добруджанска певица, един от символите на  автентичната добруджанска песен. 
       Уикипедия:
      Димитрина Кунева завършва Агрономически институт - София, дълги години пее в ансамбъла на Филип Кутев. Записва много песни в БНР, най-известните от които са "Загукала е гълъбка", "Снощи отидох у братови си", "Стефановата майчица". Развива мащабна концертна дейност, известно време работи като директор на културен дом в София, пише очерци и статии за известните български народни певци, които публикува в различни издания за българското село. Снима се във филми на БНТ, пише спомени за активните си творчески години. Пеенето ѝ се отличава с особена топлота и неповторимо драматично изграждане на песенните творби от Добруджанския край. Умира в София на 22 май 2008 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар