сряда, 24 юни 2015 г.

Библиотекарки от Силистра нагазиха треви за Еньовден

          Библиотекарки от Силистра нагазиха треви за Еньовден, както е традицията. Ако не за 77 билки за здраве, поне за букет за красота. От 17 часа днес е шоуто за празника пред Етнографския музей. С чай, концерт и раздумка за енигматичния ден, свързан със слънцестоенето и равноденствието. 
      И други от Силистра обаче не останаха назад - също спазиха повелята на специалния ден и отидоха рано рано в полето и гората.
         От профила във Фейсбук на читалището в Средище научаваме също: "Рано сутринта в сградата на читалището ни се събра група деца с които обходихме покрайнините на селото ни, за да съберем билки, така както се прави на този ден."
           Храмов празник бе проведен и в село Смилец. Храмът „Св. Йоан Кръстител“ в с. Смилец, отбеляза Еньовден с курбан за здраве. Света литургия бе отслужена от протосингел Добри Чаков в присъствието на кмета на с. Смилец, г-жа Павлина Романова, гости и кметове на селата Сребърна, Айдемир, Бабук, Българка, Ламбриново, Сърпово, Йорданово. Празничният ден започна с бране на билки от жителите на селото, самодейни състави от НЧ „Светлина – 1906“ и девойки. Програмата за отбелязва на празника на селото включваше фолклорна програма с участието на ансамбъл „Ритъм“, самодейци от с. Ламбриново, с. Бръчма и домакините от с. Смилец. Мероприятието бе финансирано и подпомогнато от жители на селото и приключи с хоро за здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар