събота, 27 юни 2015 г.

За 10-и път Туристическо дружество "Дочо Михайлов" проведе междурегионален туристически поход "Нашият Дунав - Силистра 2015"

  За 10-и път Туристическо дружество "Дочо Михайлов" проведе междурегионален туристически поход "Нашият Дунав - Силистра 2015", вкл. Силистра, манастира "Покров Богородичен", резервата "Сребърна", река Дунав и тържествена вечеря. 7-годишният Краси и 5-годишната Ивайла - най-малките самодейци от НЧ "Възраждане" в село Сребърна заедно с читалищния деятел Елеонора Георгиева очакват с прясна и дъхава добруджанска пита туристи от Силистра, Добрич, Варна и др. градове, дошли да видят и Природонаучния музей към резервата. 
          Езерото е едно от 182-те в 152 държави по целия свят, царство на водолюбивите птици, но само между трите в Европа, където гнездят пеликани - тази година 50 двойки със 75 отрочета. Пеликани и др. експонати на по 50-60 години, откакто са препарирани, но като че вчера е станало това - и след ремонта не е отстреляна нито една друга птица, за да заеме място сред събратята си от средата на миналия век. С бинокли може да се види панорама към езерото с клочките - плаващите местобитания, достигнали до близо 40 през един от месеците май в рамките на 7 наблюдавани години.
         4 км е дълга в едната посока екопътеката, достигаща до река Дунав. Върви се в "партизанска колона", понякога и на тумби. Тукт-там има указателни табели и табла, разказващи за обитателите на защитеното биосферно езеро, което в списъка на ЮНЕСКО - Александър Лечев, председателят на дружеството в Силистра, разказва на гостите накъде вървим. Глътка вода и от чешма "Тодоранка", За нея разказва Виолета Жекова, а в легендата са замесени мъж, жена, магаренце, самодива, лековити вода и пясък. След 90 минути целта - река Дунав, е достигната. Време е  за фотосесия и кръщавка в...реката.
         И ход - обратно. И отново в изходна точка за фотоспомен от Сребърна. Дали не е моментът за магнитче и друга дрънкулка?
          
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар