петък, 26 юни 2015 г.

В Силистра на ревю като на ревю – с автентични добруджански костюми

Навръх Еньовден на мегдана пред Етнографския музей в Силистра се проведе необикновена читалищна икиндия, в която бяха представени различни обичаи, песни и танци. Сред най-атрактивната изява бе ревюто на няколко стари женски костюми от Добруджа, една уникална визуализация с участието на представителки на Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол 1870“ Силистра.
Автентичен зимен костюм, представен от Мария Христова. Описание: Главата е забрадена с бяла „бр(о)ибода“, носени от моми и булки (възрастните жени носят в тъмни цветове: зелени, кафяви и черни). Връхната дреха е „кюрче“ (кожухче), изработено от кадифе и украсено с кожички по края. Фустата е домашно тъкана на стан, шита и боядисана. Престилката е типично алфатарска – тъкана и нашивана с цветни шевици.
Алфатарски момински костюм на 100 години, представен от Румяна Кунева Радева. На главата – черна (кафява) кърпа, наричана „бариш“ (от фр.-рум. – тънка женска забрадка), украсена със сребърни игли. Дрешката и фустата са от кадифе в червен цвят. Престилката е бяла, направена от крепдешин (вид китайска коприна). Терлиците са алфатарски, изтъкани от шаяк и украсени с гайтан.
Преселски добруджански костюм от Румъния на 150 години, представен от Гинка Николова Дякова. На главата – жълта кърпа с големи ресни. Ризата е изтъкана от бяло домашно платно. Елекът е изработен от кадифе. Фустата е домашно изтъкана – червена на цвят, украсена с панделки от коприна. Престилката  е тъкана на стан, украсата е от дантела. Терлиците са бели – домашни и плетени.
Добруджански костюм за възрастна жена, представен от Донка Йорданова Стоянова. На главата – черна кърпа от ресни. Дрешката е на тъмни цветенца и е от памук. Фустата също е в тъмен цвят е и е домашно изтъкана. Престилката – тъмна и с бродерия. Терлиците са тъкани от памук.
Добруджански жетварски костюм, представен от Руска Димова. На главата – кърпа от тензух и дантела от синци (нарича се „сачак“). Ризата е изтъкана от бяло платно. Фустата е също тъкана – предена на стан – бяла, е красена със синьо. Престилката е тъкана на стан от платно – бяло, нашито с пролетни цветя. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар