четвъртък, 18 юни 2015 г.

ОТЗВУК: Фестивалът „Черноморски звуци“ в Балчик – празник на хоровото изкуство и любовта към музиката


       
          Силистра, градът, където преди 115 години бе първият Събор на хоровете от крайдунавските градове, бе част от Петото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в град Балчик чрез Смесен хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол“. Проявата ме прощъпулник за новия диригент на хора Светлозар Христов, възпитаник на Музикалната академия в Пловдив и специализирал хорово дирижиране при доц. Никола Попов.
Нашите самодейци имаха няколко изяви, включително и в подготовката на две нови песни на композитора доц. Георги Арнаудов, както и на мащабното изпълнение на химна на града домакин. Те пяха и в салона на Народно читалище „Паисий Хилендарски“ по време на заключителния концерт, както и в каменната зала на територията на комплекс „Двореца“. Впрочем отворен за участниците – близо 500 от 8 страни, в рамките на трите дни на фестивала – една възможност всеки да почувства омаята на розите, да се полюбува на бодлите на кактусите – най-голямата колекция на Балканите, част от най-голямата ботаническа градина на полуострова ни.
И още: уникален шанс да минеш безброй пъти през градината на Аллах, както регина Мария е нарекла един от шедьоврите си. Да стъпиш на пръсти по 20-те воденични камъка, наредени в пътека, символ на 20-те столетия на човешката цивилизация в ерата на Христос. Да отпиеш в дегустационен план по глътка от неповторимите вина – снежно, малиново и смокиново, с идеята непременно да си купиш за вкъщи, за да почерпиш най-близките си хора, докато разказваш за преживяванията си по време на културната изява. Стартира по добруджански – с посрещане с пита, сол и пипер, и със забележително с уважението си към съставите откриване.
Според публикация в сайта на БНР: „Ще запомним фестивала с пъстрата конкурсна програма, изключително плодотворните хорови работилници, концерти, дискусии, неформални срещи и много нови приятелства. След петте дни в Балчик най-официално се обявявам за посланик на този прекрасен фестивал и на красивия черноморски град Балчик – каза г-жа Елжбиета Вторковска, диригент на женски хор „Канцона“ от Полша.
Предварителното ми усещане беше, че фестивалът ще е на високо ниво. Но това, което се случи тук, надмина очакванията ми. Всичко е замислено и организирано много добре, благодарение на Валентина Георгиева – артистичен директор на събитието и член на журито“, каза Златомира Василева, диригент на финландския хор „Катаянмарят“ (в превод „Жълъди“). Заедно със своя съпруг Огнян Василев, тя живее и работи в гр. Пори от десетилетия. Там са създали голяма хорова школа с три различни формации. Младите музиканти спечелиха голямата награда и статуетка, а също диплом „Бъдещето на Европа“, който се присъжда от сдружение „Музикален свят“.
Детски хор „Канцона“ от Полша пък получи приз за чудесното изпълнение на „Дъга“ от българския композитор Виктор Чучков. Със същата награда беше отличена и холанската камерна формация „Belle Voci“ с диригент Недялка Тодорова. Възпитаник на НМУ в София, тя работи с хора от 2012 г., но само по отделни проекти, които включват кратък репетиционен период.
„Фестивалът завърши, а аз имам голям проблем – моите хористи не искат да се връщат у дома, а да останат тук още дълго. Искам да благодаря за вашето гостоприемство. Но наистина е добре да продължава по-дълго. Особено работилниците, които ни обогатиха много. Не мога още да дойда на себе си от вълнението, което изпитах на концерта на „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Радвах се, плаках…За мен това е първото международно състезание като диригент и съм щастлива, че е именно тук, в България“,  каза Дуня Деурич, младата диригентка на смесен хор „Соня Маринкович“ от Нови Сад – Сърбия, спечелил специалната награда на съорганизаторите от народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“.
„Различното в този фестивал е, че се организира от един хоров състав, който посвещава усилията си, за да направи ползотворен и успешен престоя на колегите си. Като хоров диригент аз много добре знам какво е необходимо, за да се чувстват добре съставите тук.Мисля, че успяхме да направим и защитим една работеща концепция за конкурса. Хоровите работилници са второто важно ниво, на което работим. Създаването на работилница за български фолклор е нещо много полезно и за българските, и за чуждите изпълнители. Тази година имахме шанса да работим с Ваня Монева – прекрасен професионалист“, заяви Валентина Георгиева, диригент на хор „Морски звуци“ от Балчик, домакин на събитието. Тя е убедена,  че всеки, който иска да пее, трябва да получи възможност за изява. Затова в програмата бяха включени повече от десет хорови формации извън конкурса, всъщност 9 от 18-те участници, сред които и Хор „Седянка“.  
Ваня Монева, член на журито и ръководител на хорова работилница, сподели:Хоровото изкуство е любов, невъзможно е да се случи, ако певците нямат срещу себе си човек, комуто вярват и когото обичат. Усещах радостта на всички, пеещи на сцената.Това направи атмосферата невероятна Сценична изява, компетентна оценка и възможност да разшири репертоара си получи всеки от участниците“.
          Доц. Георги Арнаудов, също член на журито, написа две произведения специално за фестивала. Под негово ръководство еднородните и смесените хорове ги разучиха. Изпълниха ги с успех на гала-концерта. Дали ще ги включат в репертоара си, е въпрос на избор. Но докосването до съвременната българска музика определено обогатява и разширява творческите контакти – една от целите на организаторите.
„Пеенето в голяма група е морален акт, който „организира“ нравствено общността – казва доц. Георги Арнаудов, цитирайки мисъл на Платон. – Радвам се, че видях  това отношение към музиката сред участниците – близо 500 на брой. „Черноморски звуци“ е истински голям български фестивал, макар и синтезиран в няколко дена. Ние от Съюза на българските композитори ще направим всичко възможно да разширим нашата подкрепа и сътрудничеството с този забележителен форум.
В заключение нека подчертаем и голямата подкрепа, която оказва на фестивала Николай Ангелов, кмет на общината, който откри фестивала в първата фестивална вечер, проведена в невероятната като атмосфера каменна зала на открито, току до морето. Както и неговият екип, заедно с  Културен център „Двореца“, на чиято приказна територия се провеждат значителна част от събитията. (http://bnr.bg/)

Няма коментари:

Публикуване на коментар