вторник, 30 юни 2015 г.

В Украйна откриха паметник с имената на преселници от Алфатар

      http://antonkisse.com/
  Превод специално за Версинаж.
    На 27 юни т.г. украинският депутат и лидер на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе взе участие в тържествената церемония по откриването на паметен знак в чест на първите български преселници, заселени на територията на съвременна Украйна преди 241 г. (б.а.-след края на Руско-турската война, завършила с мирен договор, подписан в силистренското село Кайнарджа).
Става дума за 400 семейства от град Алфатар, които в онези времена напускат поробената си родина и отиват в свободните земи на селата Олшанка, Добра и Станковата в Олшанския район на Кировоградска област. Оттогава до днес на украинска земя живеят потомци на българите от Алфатар, които развиват своя край, обичат родината си, съхраняват българските традиции и поддържат връзки с родината на своите предци.
Г-н Киссе топло приветства жителите на Олшанка, поздравявайки ги със знаменателното събитие – създаването на величествен паметен знак, който ще напомня на поколенията за славната история и съдба на преселилите се алфатарци. Той ги призова и занапред да съхраняват и развиват българската култура.
    Почетен гост на празненството бе пълномощният и извънреден посланик на България в Украйна Красимир Минчев. Той благодари на автора на паметника Михаил Тепляков и на всички, които са му оказали поддръжка и помощ. С особено вълнение се изказа г-жа Радка Желева – екскмет на община Алфатар, от името на тричленната делегация от малкия добруджански град. На присъстващите тя заяви, че би искала в Олшанка да има улица, носеща името на Алфатар, за да напомня за предците ни. Тя връчи на местните власти знамената на България и на град Алфатар.
    След тържествената част празникът продължи с размяна на подаръци между официалните гости и жителите на селото. Проведен бе и концерт на колективите „Хубавица“, „Седянка“, „Геденки“, „Младост“, Балкан“ и „Другарка“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар