сряда, 24 юни 2015 г.

2015 г. - година от юбилеи и годишнини в област Силистра

Юбилеят и всяка кръгла годишнина за събитие или свързана с изявена личност от миналото и настоящето винаги заслужава внимание и уважение. Те са повод да припомним нещо трайно и стойностно, което трябва да се знае и има предвид, когато оценява действие, акт или проведено някога от някого мероприятие.
 Наскоро Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“ издаде Паметен лист“ в чест на 320 години от рождението на Партений Павлович  (1695-1760). През годината обаче има и други славни годишнини, една от които предстои да бъде забелязана и отбелязана още тези дни – 145 години от създаването на Дунавски парк Силистра, толкова, колкото тази година навършват Народно читалище „Доростол 1870“ и Регионална библиотека „Партений Павлович“ – тържеството е през м. септември (междувременно стават 55 години от откриването на детски отдел в най-голямото библиотечно звено в областта).
       Няколко годишнини на училища в различни населени места, някои от които вече не съществуват заради демографската криза: 185 г. –  с. Кайнарджа, 165 г. –  с. Калипетрово, 150 г. – с. Смилец, 145 г. – с. Гарван и девическото училище на Евлампия Стоева, 75 г. – СОУ „Никола Вапцаров“ Силистра, както и читалищата в Белица, Главиница, Кайнарджа, Калипетрово, Попкралево, Сокол и Ситово, 55 г. – ПГМСС Средище като СПТУ по механизация на селското стопанство. Своите 155 години ще трябва да се празнува за началото на градежа на православния храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра.
      И други институции имат повод да се съберат, за да направят равносметка: 130 години от основаването на дружество Червен кръст в Силистра; по 120 години отброяват читалищата в градовете Дулово и Алфатар; преди 115 години под името „Силистренско градско общинско читалище „Доростол“ се сливат библиотеката към Дружество „Доростол и общинската (градска) библиотека. Хубаво е да отбележим също 105 години от началото на колотуризма в Силистра, тъй като тогава е началото на колоездачно дружество „Стрела“. 95 години стават от създаването на Българското културно общество (БКО).
        Преди 65 г. в Силистра е създаден Хигиенно- епидемиологичния институт (ХЕИ).  Преди 60 години е станало откриването на първата детска градина в Силистра. 45 години имаме от създаването на Детско поликлинично отделение в Силистра. Преди 30 години е реконструиран новият силистренски площад. Преди 20 години бе проведена първата международна театрална лаборатория „Ян Бибиян“, за съжаление останала в историята.


Няма коментари:

Публикуване на коментар