сряда, 9 юли 2014 г.

МДЖ във Варна заживя нов живот с полета на творческата фантазия на поети, писатели, театрали и художници


       

    България е гостоприемна страна, независимо от международното положение и метеорологичната обстановка. За пореден път Варна и конкретно Международният дом на журналистите стана домакин на Международния детски литературно-театрален фестивал на руски език „Подсолнушек“, както и поле за творческа изява на майстори на перото – поети и писатели, на художници и на скулптори, представители на различни поколения, представили се в най-новата придобивка в Дома – новооткритата Картинна галерия.
На сн. Р. Шорникова, Д. Чекийска,
Г. Ганова и Сн. Тодорова при представяне
на книгата "
На един дъх"(Поетичен дует) 
В третото издание на фестивала съпричастни към интересната инициатива с участието на 150 деца и възрастни от Москва, Московска област, Санкт-Петербург, Варна и Шумен са Съюзът на българските журналисти с и.д председател Снежана Тодорова, Държавен куклен театър – Варна с директор Вера Стойкова и кметът на община Варна Иван Портних, съобщи Светлана Тютюнджиева от в. "Русия днес", седмичник на български и на руски езици, излизащ в София. Форумът се превърна в нова възможност за общуване между български и руски деца на полето на творчеството.
         Организатори на фестивала са Петровската академия на науката и изкуствата (ПАНИ), Международната асоциация на писателските съюзи, Московската градска организация на Съюза на писателите на Русия и издателство „У Никитских ворот“. От българска страна партньори са освен СБЖ, представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в София, генералното консулство на Русия във Варна,  Форум  „България – Русия“ и седмичникът „Русия днес“.
На сн. - трима от четиримата творци от Варна,
благодарение на които е прощъпулникът на
Картинна галерия - МДЖ, Варна
         Известният актьор, драматург, режисьор, писател и журналист Валерий Иванов-Таганский, дългогодишен приятел на България, бе председател на журито на фестивала с изпълнителен директор Диана Чекийска и с творчески консултант поетесата Роза Шорникова, член на СПБ. В екипа му са преподавателката Наталия Ершова и драматургът Зинаида Петровна. Висока оценка на фестивала даде по време на закриването му в кметството на Варна Алла Гигова от името на Славянското движение в България. Г-жа Чекийска обяви на участниците, че от догодина фестивалът ще се обогати с песни и и танци.
Къде отидоха най-престижните награди? Наградата „Гран-При“ остана във Варна (Театър „Арлекин“) при по-малките изпълнители и отиде в Санкт-Петербург (Театър-студия „Синяя птица“ – Школа №38)  при по-големите във възрастово отношение. В областта на литературата за най-добра бе призната разработката на Данила Руссо от Школла №1234 от Москва. Няколко други изпълнители от България и Русия получиха дипломи за успешно участие във фестивала.
Валерий Иванов-Таганский раздава
 в залата на кметството на Варна
наградите на Международнияфестивал
"Подсолнушек", проведен в МДЖ
         Петдневният фестивал продължава в разкошните условия на МДЖ още толкова дни с различни мероприятия: занятия тип „Мастер-клас“, вечери на запознанството и екскурзии. По този начин Международният дом на журналистите, който повече от 45 години е едно от най-творческите места по българското черноморие, вкл. и заради невероятния си парк, възвръща предишната си слава в очакване на нови гости от близо и далеч.
Наскоро в МДЖ бе открита Картинна галерия с малко тържество на духовността, в което участваха български художници, журналисти и писатели, както и техни колеги от Русия, почиващи в момента в базата на СБЖ. Варненско „каре” от творци – живописци и скулптори: Тодор Игнатов, Красен Бербенков, Кирил Янев и Димитър Борисов, са в основата на прощъпулника. Изложбата бе открита от Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, в присъствието на представители на управителния съвет в лицето на председателите на две от комисиите в него – доц. Георги Калагларски от Варна и Александър Бозаков от Бургас, както и на членове на Московското отделение на Петровската академия на науките и изкуствата начело с Валерий Иванов-Таганский, вицепрезидент на ПАНИ и секретар на Съюза на писателите на Русия.
„С картинната галерия в МДЖ Съюзът на българските журналисти получи своето ново духовно място за журналистиката, писателството и художниците, подарък в чест на 170-ата годишнина на българската журналистика и на 120-ата година от началото на организираното журналистическо движение у нас, което честваме тази година”, заяви г-жа Тодорова.
„Изложбата заслужава аплодисменти, защото тя връща в този Дом сериозния и голям творчески живот, познат от миналото; представените творби са блестящи и благодарение на тях галерията ще се превърне в люлка за раждане на нови идеи”, каза в поздравлението си Валерий Иванов-Таганский.
В първата изява на картинната галерия бе вписано и представянето на една необикновена българо-руска поетична книга, дело на издателство „Български писател”. Чрез нея две дами – българката от Враца Галина Ганова и рускинята Роза Шорникова от Москва, доказват, че за една календарна година е възможно с общите им усилия да се родят...200 стихотворения – по 50 на всяка от двете поетеси, респективно с преводите им „на кръст”, направени от самите тях. Със съдействието на Валерий Таганский и Диана Чекийска-Иванова (Москва), както и на Наталия Ерменкова и Светлана Тютюнджиева (София).
На сн.: Сн. Тодорова, Г. Калагларски,
А. Бозаков, Й. Георгиев
„На един дъх” (Поетичен дует) се нарича творбата, идеята за която се зароди миналата година по това време в рамките на предишния Детски руски творчески фестивал отново в МДЖ, в който поетесите от България и Русия участваха, за да си дадат обет в името на един уникален поетичен продукт.
Международният дом на журналистите във Варна – спомен за минали времена, когато е бил предпочитана дестинация за творци от различни краища на света, но и обещание за бъдещо преоткриване на България, творчеството и приятелството между хората чрез възможностите на съвременното общуване между нациите и творческите съюзи. През м. май т.г. МДЖ бе домакин на Международната конференция на журналисти от балканските страни, Русия и Китай под надслов „Медии и издателски политики”, за да напомни за себе си и за уникалните си условия, които може да предоставя на организатори на събития от най-различен характер.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар