петък, 18 юли 2014 г.

Силистра и областта почетоха рождението на Апостола на Свободата

18/7/2014

        http://silistra.government.bg/

       Общински съвет и община Силистра, Областна администрация, ОбК „Васил Левски“, РУ „Ангел Кънчев“ и много граждани почетоха с тържество рождението на Апостола на Свободата Васил Иванов Кунчев – Левски, чийто паметник е символ на силистренското достойнство от 2007 г. насам. В празника участваха д-р Юлиян Найденов – кмет на общината, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС-Силистра, Вяра Емилова, зам. областен управител, Цветана Цанова – председател на Общински комитет „В. Левски“, общински съветници, общинари, представители на областната администрация и общественици от различни поколения. Тържества в памет на Апостола на Свободата бяха проведени и в други населени места на област Силистра, където има негови паметници – Тутракан, Дулово, Главиница, село Васил Левски  и др. Съпричастни към рождената дата на великия карловец станаха стотици ученици, чиито училища носят името му с гордост и упование. В тържеството в Силистра бяха вписани и изпълнения на стихове на деца и подрастващи от различни училища и клубове.
        Слово за Апостола изнесе кметът д-р Найденов, който подчерта неговото значение за свободата на България. От името на организаторите – комитета, носещ името на Апостола, своето отношение към делото му представи доц. д-р Румяна Лебедова от Русенския университет: „Преди 177 години на днешния ден се ражда Васил Левски – идеолог, теоретик, стратег и организатор на българската национална революция; личност, чийто иконичен образ заема централно място в националния пантеон на безсмъртието и остава недосегаем пред ронливия бряг на времето. Проявените от него решимост, целеустременост и упорство; дързост и постоянство; самокритичност, самоотверженост и саможертвеност, както и пълното единство на думи и дела, го превръщат в неоспорим авторитет и в мяра за човешко достойнство. Цялата му духовна енергия е посветена на усилието да намери лек за „живиничната рана“ на своя народ, изцелението на която вижда единствено в борбата за „свобода человеческа". Велика идея, на която се посвещава изцяло и под знамето на която увлича „цял рой проповедници и мъченици на свободата, да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето...“.
        Своя принос към празника направи и филологът проф. д-р Иван Недев: „Тук е мястото да цитирам отделни изказвания на Васил Левски. 
       В писма до различни личности и организации той разкрива своите възгледи; в тях ясно се долавя неговата прозорливост, изпреварваща времето, в което живее: „Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“, „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.“, „Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва.“, „Трябва изпит за всеки. Защото има примери: днес е човек, а утре – ма­гаре.“ и „Всички народи в нея (в България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и прочие, каквито са, за всички еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" Отбелязвам само тези мисли на Апостола на свободата с надеждата, че ще се замислим и ще се огледаме: къде сме, дали сме отишли напред по пътя на прогреса или си стоим близо до онази далечна точка във времето, когато Васил Левски се бори с всички сили, без да жали живота си, за да се събуди българският народ, за да осъзнае, че е време да заживее свободно.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар