сряда, 9 юли 2014 г.

Регионалният печат иска прозрачност при разпределянето на обществените средства

Сн. http://www.faragency.bg/
         Регионалните медии са получили не повече от 2% от обществените средства за публичност и реклама, а при разпределянето на тези пари няма никаква прозрачност. Това стана ясно на дискусия на тема "Регионалните медии - европейски тенденции, балкански сюрпризи и реални перспективи", която бе проведена на 8 юли преди връчването на годишните награди на Българската асоциация на регионалните медии/БАРМ/ в Международния дом на журналистите – Варна. В срещата взеха участие главни редактори на национални и регионални медии, журналисти, представители на медийни организации.
Всички се обединиха около идеята за уеднаквяване на условията и въвеждане на ясни критерии при разпределянето на обществените средства за публичност и реклама, намаляване на 10 % ДДС върху цената на печатните издания, радикална намеса на държавата в разпространението на вестниците в малките селища чрез Български пощи. 
          През периода 2007 – 2013 г. обществените средства, отишли в медиите са били 72 млн.лв., като 90% от тях са за 25 фирми на 8 медийни фактора. За регионалните медии са били само 1.5 млн.лв., като след приспадането на комисионните са снижени до 680 хил.лв. БАРМ настоява за законова уредба за публичност на изразходваните средства. Конкретните предложения са за критериите, по които да се подбират медиите – 3 години на пазара, минимум 5 души на трудов договор, без задължения към НАП и подписали етичния кодекс на журналиста.
         БАРМ проведе и семинар с представители на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Присъстваха говорителят Борис Чеширков и Йоана Цветанова. 
Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт” пък бе поздравена от журналистите заради получения от нея ден преди това орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, връчен от президента Росен Плевнелиев. Тя бе удостоена от държавния глава с отличието заради патриотизма и огромния си принос към развитието на културата и изкуството.
http://www.faragency.bg/

Сн. Версинаж: МДЖ-Варна

Няма коментари:

Публикуване на коментар