четвъртък, 24 юли 2014 г.

РЕПУБЛИКА.БГ и АТАКА – първите партии с изява в Силистра на старта на извънредните парламентарни избори


         Правителството на Пламен Орешарски, експерта премиер, дошъл на бял кон на върха на държавата с гласовете на БСП и ДПС преди година и два месеца, подаде дългоочакваната оставка. Започва обратното броене на партиите и коалициите в борбата за нов парламент. Над 300 са политическите формации у нас, които са в ослушване как да се доберат до бюджетната баница – на първо време около казана със субсидии за представените в Народното събрание. А после и покрай софрата с други угодии, които дава управлението.
         По ирония на съдбата в Силистра първите си публични изяви след акта на оставката на Министерския съвет имаха една партия в лицето на АТАКА, която е неизменен участник в парламента в три поредни мандата, при това с важно значение за политическите процеси, и една нова партия – РЕПУБЛИКА.БГ, целеща се почти първица  в сградата, известна с надписа си „Съединението прави силата“, но с проекция да бъде в топ 3 на партиите в България след още един-два избора.
Това стана ясно в прощъпулника на РЕПУБЛИКА.БГ в крайдунавския град, осъществен при откриването на офиса на партията с участието на организационния секретар Владимир Георгиев и на местния представител Мариян Николов, началник щаб на офиса, който преряза лентата на клуба. От изявленията пред журналисти направи впечатление твърдението, че „В България ситуацията не е в партер, а е в легнало положение“, и че „Държавата ще се превърне в територия, в която европейските институции, в която е важна само границата, тъй като само от нея се интересуват европейските институции; в същото време младите българи ще продължат да отиват на работа в чужбина, а възрастните ще продължат да измират без лекарства“. На първо четене в посланията припознаваме прозренията: „Институциите да работят за хората“ и „Трябват правила за малките и средните предприятия, за да заработят“, и др.
Своята пресконференция по повод оставката на правителството пряко от Силистра по телевизия АРФА предаде лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Той обясни, че от две седмици е на обиколка в страната, която ще продължи до края на август, и после в рамките на един месец в рамките на изборите, поради което отсъства от парламента, но 14 членове на парламентарната група са в залата и гласуват. Сидеров каза, че в негово отсъствие нито една от партиите – ГЕРБ, ДСП и БСП, не са повдигнали темата за задължителното гласуване. Според него „няма разлика между управлението на Бойко Борисов и това на Пламен Орешарски, тъй като и двамата са изпълнявали това, което им кажат посланиците на САЩ, Турция и Израел“. Включително за проектите АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, независимо че са благоприятни за България, но не се вписват в интересите на Америка и ЕС. Причината: от 1997 г. МВФ и Световната банка ни наложиха неолиберализма, а ни е необходима регулирана и неутрална икономика, каквато ЕС ни забранява. По тази причина не приемаме 15,5 млрда евро инвестиции от Русия, както и желанието на Китай да инвестира инфраструктурата в България.
„Имаме държавници, които трябва да се сменят с други, които вършат работа“, твърди парламентаристът националист. И още: „Политическата атмосфера е замърсена. България навлиза в поредица от политически кризи като в Италия, с прогноза – в близките години избори всяка година“.  „В отиващия си парламент нямаше управляващи и опозиция, а две страни – анти„АТАКА“ и АТАКА“.
Накратко: м. август може да продължи да бъде валежен, както по полята на Мизия, Тракия и Македония, така по в морето и в планините, но се очертава горещ в политическия смисъл на думата. Предстои спешно редене на листи, избор на нови Районни избирателни комисии, като е възможно това да стане от нови областни управители; трескаво събиране на средства за политически кампании, ухажване на медии и бизнес среди, както и на неправителствения сектор. На ход е разбъркване на тестето с карти, от колодата на която се подават физиономии, някои от които познаваме, други са световно неизвестни, но всички те са вперили трескав поглед в полето на жълтите павета, където, за добро или за зло, се раждат новините, раздават се благините и се осъществяват партньорствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар