сряда, 16 юли 2014 г.

На книжна разговорка в библиотеката към читалището в село Стефан Караджа

Лятото е времето, когато децата и преди, вероятно и сега, четат най-много книги, предимно тези, които харесват най-често. За лятната „читалня“ в библиотеката на Народно читалище „Просвета 1940“ в с. Стефан Караджа, община Главиница, разказва библиотекарката Ирена Вълчева: „Нашата библиотека е винаги посещавана от децата. Деца идват не само през лятото, но и по време на училище. Разбира се, понякога те са по-малко, друг път повече. Всеки ден е различно. През лятото децата четат основно книги от задължителната литература за училището. Опитвам се да разнообразявам заниманията им и да правим неща, които са им интересни. Рисуваме, четем, пишем, разказваме, творим. Много обичат да четат легенди, също и басни, от които извличаме поуките. Запознаваме се с интересни факти от енциклопедиите. 
Наскоро ги запознах с древното японско изкуство оригами чрез презентация, след което се учихме да ги правим сами. Изработвали сме книгоразделители, маски, поздравителни картички. За Деня на приятелството – 9 юни, говорихме за това какво е приятелството, колко вида бива то, четохме материали за това велико човешко чувство и състояние. Направихме си и постер с отпечатъци от техните ръчички, който поставихме на видно място в библиотеката. Децата бяха много доволни. 

Много им беше интересно, когато наскоро им предложих „да направим книжката красива“. Децата поправиха книгите, лепиха сигнатури, които ги научих да откриват в таблицата на десетичната класификация. Има и деца, на които не им се чете много през лятото, но аз прилагам малки трикове, с които да ги накарам да четат. Например, когато разглеждаме книгите, аз си избирам някоя и казвам: „Тази книга съм я чела, много е интересна, разказва се за....“, и веднага някой пожелава да си я вземе. Освен библиотека в читалището има още: детски танцов състав, младежки танцов състав, група за лазаруване и кумичене, както и вокална група."

Няма коментари:

Публикуване на коментар