вторник, 8 юли 2014 г.

Екофондация търси: "Дърво с корен" и "Дървото на нашето семейство"

        Конкурсът „Дърво с корен” отбелязва 5-годишния си юбилей с 2 нови категории за участниците от цялата страна Тази година конкурсът за любими и незабравими дървета отбелязва своя първи юбилей. За пета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява начало на набирането на номинации за обичани или запомнени с някакво преживяване дървета. И в унисон с юбилея - в 5 категории - „Дърво с корен“, „Млад природолюбител“, „Дърво с бъдеще“, „Вековните дървета говоря“ и „Дървото на нашето семейство“.  Както досега, небезразличните към природната красота и присъствие в живота ни ще могат да изпратят снимки и истории за дървета от цялата страна, за да стигнат със спомена, случката или историята им до повече хора. Новото в тазгодишния конкурс, освен новопривлечената подкрепа за провеждането му, са 2 от категориите и поканата за споделяне на българска поезия, посветена или вдъхновена от зеленото ни богатство. 
        Категория „Вековните дървета говорят“, която миналата година беше пилотно обявена само за вековни дървета от София, вече очаква истории за дървета от цялата страна, които са надхвърлили достолепната възраст от 100 години и които пазят спомен и връзка с историческо събитие или личност от българското минало. През 2013 г. излъченият след гласуване победител за София стана дъбът на Безеншек, засаден в кв. Лозенец от Антон Безеншек, словенски стенограф и просветител с изключителен принос за развитието на следосвобожденска България. 
       Втората нова категория е „Дървото на нашето семейство“, която очаква истории за дървета, които са засадени или обгрижени от млади хора – деца или младежи – в компанията на техните родители или баби и дядовци. Тук се очакват разкази за дървета, които не задължително са в семейна градина, но където и да са – кътче в гора или свободно зелено пространство - са засадени или докоснати от грижа на споделените желание и усилия на повече от един член на семейството. Макар и в несъстезателна категория, тази година конкурсът се опитва да привлече всички заинтересовани и в една друга нетрадиционна инициатива – да събере поезия от български автори, посветена на дърветата. С помощта на всички, които споделят такава поезия, ще можем да съберем и популяризираме как българските творци са били вдъхновени от 
природата и зеленото ни богатство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар