четвъртък, 31 юли 2014 г.

И замириса на море...през август, май?

  През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.
         Месецът ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната – ще бъде слънчево. Впоследствие ще има няколко относително по-спокойни дни, със слънчево време и високи температури. През втората половина от първото десетдневие отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Над източните райони през повечето дни ще преобладава слънчево време.
Неустойчивото време ще се запази и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи, с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.
През третото десетдневие въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Вероятност за преминаване на атмосферно смущение, свързано с краткотрайни превалявания, последвани от временно понижение на температурите има около 23-ти.
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА СИЛИСТРА: най-горещ е бил 20 август 1945г. (41 градуса), а най-хладен - 29 dвгуст 1981г. (8.9 градуса).  Най-много валежи е имало през 1972 г.- 148 л/м2, а най-малко през 1958 г.- едва 1 л/м2. През август 1992 година също е било сухо с месечна сума на валежа 1.7 л/м2.

Няма коментари:

Публикуване на коментар