понеделник, 14 юли 2014 г.

Епизоотиците в Силистра: "Бял микробус е "изсипал" десетина животни в центъра на града, за да се ситуира глутница"

    На 8 юли 2014 г., се проведе заседание на епизоотичната комисия към община Силистра във връзка с писмо на РЗИ-Силистра за предприемане на допълнителни мерки и санкции за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Комисията изслуша доклада на г-н Ростислав Павлов за проблемите около пускането в експлоатация на приюта, в който безстопанствените кучета ще бъдат обезпаразитявани, кастрирани и водени под отчет. Община Силистра има разработени административни мерки, регламентирани в законови нормативни актове и наредби, срещу популацията на бездомни и безстопанствени кучета. Институцията не може да си позволи да разглежда или работи по проблема на ръба на закона.
Без подкрепата на силистренци, проблемът ще продължи да стои отворен.
     Всички членове на епизоотичната комисия са на мнение, че мерките срещу хората, които хранят животни около и под блоковите пространства, трябва да бъдат по-строги. Наложително е и да се санкционират собственици на домашни любимци, които разхождат кучетата без повод, не са вписали и регистрирали животното в местната данъчна служба и не се грижат за задължителната ваксинация.
      Изказано бе и предположение, че проблемът се подновява на определен период от време, с цел създаване на напрежение по тази така чувствителна тема за общността. По разказ на очевидци бе коментиран фактът, че бял микробус е "изсипал" десетина животни в центъра на града, за да се ситуира глутница. Това, на практика, може да бъде доказано. "Трябва да има нов, защо не и местен механизъм, чрез който да бъдат поощрявани добрите стопани на кучета и да бъдем още по-строги с недобросъвестните." - каза д-р Боряна Кочева от РЗИ.
Чуха се мнения, че популацията при безстопанствените кучета е в десетки пъти по-голяма отколкото при домашните.
        "Сред безстопанствените кучета няма породисти животни, които да се разхождат без контрол в града. Което води до извода, че проблемът не е само в недобросъвестните собственици на домашни любимци, а преди всичко, в бързата популация на животните." - бе констатацията на г-н Свилен Курдоманов от РУ "Полиция". Съгласно договор между община Силистра и СНЦ" Сдружение за развитие на туризма в регион Тутракан", за последните два месеца са заловени, транспортирани, кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени около 30 животни. Процесът продължава.
      Пламен Великов РС ПБЗН сподели надеждата, че проблемът ще бъде локализиран със заработването на приюта. "Проблемът с безстопанствените кучета не е локален за Силистра, този проблем съществува в цялата страна и ние сме го заварили на дневен ред от предишния мандат. Факт е, че продължаваме да работим за отстраняването и разрешаването му трайно във времето. Очакваме подписването на всички необходими документи за работата на приюта." - поясни г-н Ростислав Павлов - председател на епизоотичната комисия към община Силистра на днешното си заседание.
http://www.silistra.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар