четвъртък, 24 юли 2014 г.

Писателите на Русия и България възстановяват алманаха „Дружба“

 
         В салона за изяви на Съюза на българските журналисти в София се проведе среща на Клуб „Волга“, създаден преди пет години във връзка с проведения тогава пръв по рода си круиз по река Волга с участието на писатели, журналисти и артисти от Русия и България във връзка с Годината на България в Русия. Организатор на проявата от Москва до Самара и Астрахан бе новосъздадената в онзи период държавна структура РОСОТРУДНИЧЕСТВО. „Идеята със създаването на клуба по предложение на поета Йордан Милев, сам участник в незабравимото пътуване, бе да съдейства за възстановяване на дружеските отношения между българските и руските писатели, журналисти и артисти“, каза Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, по чиято покана бе събитието.
Сн. Тодорова, В. Иванов-Таганский, Д. Чекийска
         Специален гост на сбирката на клуб „Волга“ бе известният руски актьор, режисьор и писател Валерий Иванов-Таганский, секретар по международните въпроси на Съюза на писателите на Русия и вицепрезидент на Петровската академия на науката и изкуствата. Заедно със съпругата си, българката Диана Чекийска, с която за четвърти път у нас те осъществиха детския фестивал „Подсолнушек“, на който домакин бе базата на Международния дом на журналистите в курорта „Златни пясъци“. За участниците той каза, че расте интересно, талантливо и ярко поколение, както сред българите, така и сред руснаците.
К. Канова
Г-н Иванов заяви пред аудиторията, вкл. и участници в незабравимото пътуване по великата руска река: „Круизът беше фантастичен и на него се роди пожеланието да възстановим някогашния алманах „Дружба“, който издаваха българските и руските писатели и поети. Най-вероятно ще бъде два пъти в годината и вече има интерес от издателства в Москва. Вече направихме списък за преводи на автори от двете страни. Уверен съм, че забележителното начинание трябва да има своето продължение, защото в основата са приятелството между хората и дружбата между народите“. Гостът заяви също: Ще е хубаво пътуването по Волга да има своето повторение, а защо не подобни прояви да се случат и по други големи руски реки като Енисей“. За спомен от своята втора родина България, където Иванов-Таганский е живял със съпругата си, той получи картината „Легенда за хляба“, нарисувана от член на СБЖ в Торонто, Канада, както и юбилейно издание на „Вестник за буквите“. В своето експозе г-н Иванов-Тагансикй си спомни далечната 1975 г., когато заедно с легендите на съветския театър – режисьора Любимов и актьора Висоцки са били на десетдневно турне в България, започнало с гастроли в София и завършило с почивка в курорта „Златни пясъци“.
В. Баженов
         В мероприятието участва и Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център, който поздрави участниците от клуба с проявата им, заявявайки, че трябва една година работа на институция като тази, която той ръководи, за да постигне резултати като от едно пътуване по Волга.
         Авторката на книги за Дмитрий Лихачов и Граф Игнатиев г-жа Калина Канева обяви на присъстващите, че много се надява да се намерят средства, за да се издаде книга с уникален исторически разрез по архивите за Александър Чуп от Симферопол, ръководител на антифашистката група „Молодая гвардия“ в Крим през Втората световна война. И всичко това във връзка с това, че на полуострова и днес живеят 200 000 души, чийто корен е български. По ирония на съдбата се оказа, че радетелят на подобни литературни прояви г-н Валери Иванов-Таганскиий „тези дни“ отива до Крим, за да работи по съвременни теми, актуални за спорната земя.
         „Идеята за създаване на клуб „Волга“ се роди по време на онова велико пътуване с кораб по река Волга от Москва през Углич, Ярославъл, Нижний Новгород,  Чебоксари, Казан и Самара. При това по една река, свързана с Кубрат и Аспарух, както и с древна България. Ние имаме общо минало и това дело трябва да продължи и в бъдещето“, каза поетът Йордан Милев, авторът на предложението за създаване на клуб, който да бъде мост на българските и на руските творци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар