вторник, 15 юли 2014 г.

Областна администрация Силистра с предложение до земеделското министерство за градобитна площадка в крайдунавския град


15/7/2014
           Темата за градобитните площадки като сигурна форма за противодействие на валежи с градушки става все по-актуална за България, вкл. и най-вече за райони като Крайдунавска Добруджа, където е житницата на страната. Районът е изцяло земеделски, като има растеж на декарите с овошки, вкл. на кайсии, които имат нужда от защита. В същото време в региона няма нито едно съоръжение, което с ракети да предпазва насажденията и посевите. От 4 до 6 пъти само тази година в област Силистра е имало силни дъждове с градушки с различни размери.
         „В Министерството на земеделието имаме подадена информация под формата на докладна записка предложение за изграждане на градобитна площадка в района на Силистра. Препискака е придружена с подкрепителни писма от Областните администрации на Шумен, Разград и Русе, и се надяваме МЗ да поеме своя ангажимент“, заяви областният управител на Силистра Насуф Насуф.
             Според интервю с инж. Николай Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките, публикувано в интернет на адрес www.agrotv.bg, на територията на страната има 200 ракетни площадки. Агенцията защитава 17,3 млн. дка площи в т.нар. силно градобитни райони на страната. В Северна България това са Видин, Монтана, Плевен и Враца. Той припомня, че у нас подобна дейност се извършва от 1971 г. насам и през последните няколко години е въведена най-съвременна техника. С двуканални доплерови радари се извършва обемно сканиране на облаците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар